Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

De Jager: geen extra geld naar Europees noodfonds

Minister Jan Kees de Jager. Foto NRC / Roel Rozenburg

Minister Jan Kees de Jager van Financiën zegt niet van plan te zijn extra financiële steun te verlenen aan het Europees Fonds voor Financiële Stabiliteit (EFSF) na afwaardering door kredietbeoordelaar Standard & Poor’s gisteren, zo meldt FD.

De kredietwaardigheid van het noodfonds is gedaald van een triple A-status naar een AA+ status na een beoordeling van Standard & Poor’s (S&P’s). Dit is het gevolg van de afwaardering van twee van de zes AAA-landen vrijdagavond: Frankrijk en Oostenrijk. De nog resterende vier AAA-landen kunnen onvoldoende garanties bieden om de leencapaciteit van het fonds – 440 miljard euro – veilig te stellen, aldus S&P’s.

Frankrijk draagt na Duitsland (211 miljard euro) het meeste bij aan het EFSF, namelijk 158 miljard euro. Op dit moment staat Nederland garant voor het noodfonds voor een bedrag van honderd miljard euro, bijna een kwart van de totale leencapaciteit van het fonds.

‘Leencapaciteit blijft gelijk’

Na de bekendmaking van de verlaging door S&P’s spoedde Klaus Regling, het hoofd van het EFSF, zich om in een verklaring te benadrukken dat dit geen gevolgen zal hebben op de leencapaciteit van het fonds. Een lagere rating betekent doorgaans een indicatie voor beleggers dat de kans dat hun leningen terugbetaald worden, kleiner wordt. Regling zei tegenover AFP dat de verlaging van de kredietwaardigheid niet betekent “dat het EFSF niet aan zijn huidige betalingsverplichtingen zou kunnen voldoen”, zeker als het maar één kredietbeoordelaar betreft.

Mario Draghi, president van de Europese Centrale Bank regeerde hierop met een oproep aan de overige landen met een triple A-status om de bijdrage aan het EFSF te verhogen:

“Als je dezelfde leencapaciteit wil houden tegen dezelfde prijs, zullen de contributies van AAA-landen omhoog moeten.”

Het ophogen van de steun aan het noodfonds ziet De Jager nu niet zitten, zo bleek uit zijn reactie na het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer:

“Nederland gaat geen hogere rating van de EFSF garanderen. Er zijn te weinig kredietwaardige landen over om zo’n eventuele verhoging te garanderen. Daarom moeten we snel naar een permanent noodfonds toe.”