Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Opvoeden

De anti-sleurkeuring

Partners wennen aan elkaars karakter en gedrag, zowel aan de fijne als de minder fijne kanten. Het is vermoeiend elke dag te zeggen hoe geweldig De Ander is. Maar telkens weer de strijd aangaan over kleine en grotere irritaties valt ook niet vol te houden. Gevolg kan zijn: slijtage in de relatie, langdurig stilzwijgen over alledaagse en essentiële onderdelen van het samenzijn en samenleven. Maak daarom af en toe een keuringsrapportje met & over elkaar.

Knip deze test uit en maak kopieën: één voor uw partner, één voor uzelf.

Beantwoord de stellingen eerst afzonderlijk van elkaar. Noteer links rapportcijfers (tussen 1 en 10) om uit te drukken in welke mate u het eens bent met de stellingen.

Noteer vervolgens rechts de rapportcijfers die uw partner gaf.

Voer een goed gesprek, met name over de verschillen in de cijfers die u gaf.

1 Het dopje op de tandpasta, rondslingerende vieze onderbroeken , gepeuter in je neus, smakkend eten – alledaagse irritaties over jouw gedrag: ik kan er goed mee leven.

2 Ik ben blij dat ik al mijn problemen goed met jou kan bespreken.

3 Wij hebben de huishoudelijke taken onderling goed verdeeld.

4 Omgaan met de lastige kanten van jouw karakter kost mij weinig moeite en zelfopoffering.

5 Gelukkig denken wij zelden verschillend over de opvoeding van onze kinderen, dan wel de omgang met kinderen van anderen.

6 Jij hebt gelukkig hetzelfde bestedingspatroon als ik, zodat we nooit gezeur hebben over geld.

7 We brengen genoeg tijd samen door. Dan zijn we er ook echt voor elkaar.

8 Ik bewonder jou om je inlevingsvermogen in mij en anderen. Egocentrisme is jou vreemd.

9 Ontrouw? Da’s geen enkel probleem tussen ons. Ik weet zeker dat jij niet vreemd gaat, c.q. dat kan me niks schelen (… doorhalen van niet van toepassing is).

10 Onze relatie is nooit ‘af’. We werken er allebei even hard aan.

11 Ik zou het gênant vinden wanneer jij mij in gezelschap zou af- of aanvallen, maar gelukkig doe je dat zelden of nooit.

12 Ons seksleven? Genieten!

Deze stellingen zijn gebaseerd op een top-10 van relatieproblemen (stichting Korrelatie/ Synovate, mei 2009). Aanbevolen literatuur: Houd me vast van Sue Johnson. Dit boek beschrijft onderliggende patronen, waarbij partners in een negatieve dans met elkaar kunnen raken. Het gaat dan vaak om kwesties die samenhangen met hechtingsangst en -behoefte.