Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Daarom: ‘Vertroetel je ouders’

Meneer Huisinga (82) is gepensioneerd gezagvoerder van de KLM. Met zijn fysieke conditie is niets mis – hij fietst nog vrijwel elke dag. Maar zijn kortetermijngeheugen laat te wensen over. Zijn vrouw (79) laat hem niet graag meer alleen. Dan wil hij wel eens vergeten te eten en te drinken.

Om haar man in goede handen achter te laten wanneer zij van huis is, heeft ze Roos van Eijden (44) ingeschakeld. Van Eijden was jarenlang manager in de thuis- en kraamzorg. „Op een dag zag ik een documentaire van Adelheid Roosen over haar demente moeder. Daarin kwam ook het project Vertroetel je Ouders aan bod. Ik wist: dat is iets voor mij. Binnen twee weken was ik aan de slag bij mijn eerste cliënt.”

Van Eijden heeft inmiddels meerdere cliënten. Bij de één kookt ze een paar keer per week, met een ander bezoekt ze het graf van zijn vrouw, of ze bezoeken samen zijn zus die hij al acht jaar niet had gezien, omdat beiden immobiel zijn. „Elke cliënt is maatwerk.”

Elke vrijdag gaat Roos van Eijden naar meneer Huisinga. Samen maken ze lange wandelingen, ze lunchen, of ze bekijken foto’s, waarbij hij boeiende verhalen vertelt over zijn loopbaan als vlieger en de vele reizen die hij heeft gemaakt met zijn vrouw. „Activiteiten op niveau. Het doet hem goed dat ik hem serieus neem, we hebben samen plezier.”

Mevrouw Huisinga is blij met Roos. „Ik vind het belangrijk dat mijn man geen kinderliedjes hoeft te zingen, of spelletjes moet doen in een dagopvang. Ook ouderen moeten in hun waarde gelaten worden en niet betutteld worden.” Hun zoons en schoondochters steunen waar zij kunnen. Maar zij wonen niet om de hoek, hebben drukke banen en gezinnen met jonge kinderen.

Drijvende kracht achter het project Vertroetel je Ouders is Tom Crouse. Hij was enkele jaren geleden op zoek naar een mantelzorger die activiteiten kon ondernemen met zijn moeder. Ze was weduwe en bijna al haar vriendinnen waren overleden. Hij plaatste een advertentie en kreeg zes reacties. „Ik koos Paul, die liederen van Schubert met mijn moeder zong. Ze knapte zichtbaar op als Paul kwam, tutte zich op. Als ik er was, klaagde ze vooral. Met een andere dienstverlener, Josie, ging ze vrouwendingen doen, ondergoed kopen en zo.”

Met de overige vier dienstverleners die zich meldden, begon Crouse het project Vertroetel je Ouders. Gedurende een of meer uren per week ondernemen ze iets met ouderen, variërend van concertbezoek tot samen schilderen, van voorlezen tot samen muziek maken. Het gaat nadrukkelijk niet om verzorging of huishoudelijke taken. „De man die niemand meer had om mee te musiceren, hebben we kunnen koppelen aan een gitariste.”

De organisatie telt nu ruim 200 dienstverleners en 150 klanten. Crouse: „Wij hebben steeds meer cliënten met dementie. Soms wonen die nog thuis, dan proberen we de kwaliteit van leven optimaal te houden en opname in een instelling uit te stellen, ook door de partner te ontlasten. Soms verblijven zij al in een zorginstelling, waar wij voor extra persoonlijke aandacht worden ingeschakeld. Altijd met iemand die past bij de oudere.”

De kosten bedragen 25 tot 30 euro per uur en twee uur per week is het minimum. „Maar twee middagen of vijf dagdelen komt ook voor”, aldus Crouse.

Dankzij Roos van Eijden heeft mevrouw Huisinga wat meer tijd voor sociale contacten, of kan ze even met de trein naar de stad te gaan. Zij doet al jaren vrijwilligerswerk als gids op een nabijgelegen kasteel. „Op deze manier redden we het voorlopig wel.”