Betonbol om treindak leeg te slaan

Het was al gewaagd, maar de Indonesische spoorwegmaatschappij maakt het nu nog riskanter om op het dak van treinen te klimmen en zo gratis mee te reizen. Om af te raken van de ongewenste passagiers op het dak laat het bedrijf Kereta Api Indonesia (KAI) betonnen bollen ter grootte van grapefruits aanbrengen onder de overkapping van stations en onder viaducten tot vlak boven de treinen. De eerste werden gisteren bevestigd in een station in de buurt van de hoofdstad Jakarta. Wie het nu nog waagt langs deze weg te reizen riskeert met zijn hoofd tegen zo’n bol te beuken en van het dak af te worden geslagen. De waaghalzen die voor een plek op het dak kiezen, zijn meestal armen maar soms ook mensen die geen plaats vinden binnen in de treinen. Vooral tijdens spitsuren zijn die afgeladen vol. Sommige jongens doen het ook omdat ze het spannend vinden.

Het spoorwegbedrijf besloot tot deze draconische maatregel nadat eerdere pogingen het aantal free riders op het dak terug te brengen zonder succes bleven. Zo probeerde het bedrijf eerder om de reizigers op de daken van de wagons af te schrikken door hen met verfkanonnen te besproeien met rode verf. Het leidde vooral tot boosheid onder reizigers. Ook mensen die niet op het dak reisden, waren met verf besmeurd. De daken bleven desondanks geliefd. Voordien had KAI ook al vergeefs geprobeerd de reizigers van het dak weg te houden door prikkeldraad over de rijtuigen te spannen. Ook deed het bedrijf een beroep op geestelijke leiders om hun invloed aan te wenden bij mensen die op deze manier reisden. Dit had evenmin resultaat. „Niets lijkt te werken”. aldus een woordvoerder van KAI tegen over het Amerikaanse persbureau AP. „Misschien werkt dit.”