Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Rabbijn: homo’s zijn ziek - Amsterdamse joodse gemeente geschrapt uit verklaring

De Amerikaanse rabbijn Aryeh Ralbag heeft een omstreden verklaring ondertekend waarin homoseksualiteit een ziekte wordt genoemd. Hij deed dat namens de Joodse Gemeente Amsterdam. Die verwijzing is inmiddels weggehaald op verzoek van voorzitter van de gemeente Ronnie Eisenmann, zo laat hij vandaag weten.

Nu heeft Ralbag alleen nog namens andere organisaties ondertekend, meldt persbureau Novum.

Rabbijnen en joodse leiders nemen stelling tegen homohuwelijk

In de verklaring nemen 162 rabbijnen en joodse leiders stelling tegen het homohuwelijk. Over de verklaring ontstond ophef omdat de Joodse Gemeente Amsterdam zich hier niet in kan vinden, terwijl ze wel onder de verklaring wordt genoemd.

Eisenmann:

“De verklaring doet geen recht aan de verhoudingen in Nederland. In de Verenigde Staten speelt nu een discussie die hier dertig jaar geleden speelde.”

Eisenmann: geen verdere maatregelen voorlopig

Eisenmann ontdekte vrijdag dat Ralbag de verklaring namens de gemeente had ondertekend. Tegen Radio 1 zegt hij daarover:

Zondag heeft Eisenmann uitgebreid over de telefoon met hem gesproken. “Volgende week komt hij naar Nederland en dan zullen we het er nog eens over hebben.” Wat Eisenmann betreft worden er voorlopig geen verdere maatregelen genomen. “Je moet nooit in de emotie handelen.”

‘Er is een propagandaoffensief gaande’

In de verklaring wordt gesteld dat er een propagandaoffensief gaande is waarbij politieke tactieken worden gebruikt om het publiek van de legitimiteit van homoseksualiteit te overtuigen. De media zouden iedereen die homoseksualiteit niet accepteert neerzetten als hatelijk en homofoob.

Dit zou tot ‘verwarring’ bij de joodse gemeenschap leiden. In de verklaring wordt gesteld dat homoseksualiteit een ziekte is. Die zou kunnen worden genezen met hulp van een hiervoor getrainde therapeut in samenwerking met een gekwalificeerde geestelijke gids. Er zou geen andere oplossing zijn die in het heilige boek van de joden, de torah, wordt goedgekeurd.

Ook wordt in de verklaring benadrukt dat er rekening mee moet worden gehouden dat homo’s ‘in de eerste plaats onschuldige slachtoffers zijn van wonden die ze in hun jeugd hebben opgelopen’. Daarom zou een atmosfeer moeten worden gecreëerd waarin tieners hierover durven te spreken en met liefde door hun ouders, rabbijn of mentor worden opgevangen.