Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Algemeen

Albayrak vraagt spoedbehandeling aan van klacht tegen NOS

Nurten Albayrak (rechts) tijdens het kort geding. Foto NRC / Roel Rozenburg
Nurten Albayrak (rechts) tijdens het kort geding. Foto NRC / Roel Rozenburg Nurten Albayrak (rechts) tijdens het kort geding. Foto NRC / Roel Rozenburg

De in opspraak geraakte COA-directeur Nurten Albayrak vraagt een spoedprocedure aan bij de Raad voor de Journalistiek tegen de NOS (pdf). Dat laat haar advocaat vandaag weten. Albayrak vindt dat de omroep in de berichtgeving over haar onzorgvuldig is geweest. Eerder berichtte NRC Handelsblad al over de klacht die ze indiende.

Volgens Albayrak heeft de NOS de journalistieke normen geschonden met betrekking tot ‘hoor en wederhoor, anonieme beschuldigingen en eenzijdige en tendentieuze berichtgeving’. Albayrak werd in september op non-actief gesteld, nadat de NOS op basis van anonieme getuigen had bericht over misstanden bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Albayrak zou een schrikbewind voeren en er zou een angstcultuur heersen.

Hoofdredacteur van NOS Nieuws Marcel Gelauff weersprak vorige week al de beschuldigingen dat er sprake was van onzorgvuldige journalistiek. Volgens hem zijn er gesprekken gevoerd met tien getuigen en is de omroep in het bezit van tientallen interne documenten. Bovendien zou het COA tijdig zijn geïnformeerd over de bevindingen en is meermalen de kans geboden om te reageren.

Albayrak heeft de Raad voor de Journalistiek gevraagd haar klacht versneld te behandelen vanwege de schade die de uitzending heeft toegebracht aan haar reputatie. Het gerechtshof in Den Haag oordeelde vorige week dat Albayrak vanaf 1 maart weer aan het werk mag. Albayrak wil dat voor die tijd het beeld is rechtgezet dat de NOS van haar heeft geschetst.

De ondernemingsraad van het COA denkt dat het voorlopig beter is als Albayrak nog niet terugkeert als directeur. De raad acht het wenselijk dat eerst de resultaten van het door minister Leers ingestelde onderzoek worden afgewacht.

De berichtgeving van de NOS: