Zijlstra laat Europese norm los, veel hoger opgeleiden geen doel meer

Het streven naar een groot aandeel hoger opgeleiden in Nederland wordt opzij gezet. Een hoog percentage hoger opgeleiden moet geen doel op zich zijn, vindt staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD).

Tot nu toe had Nederland zich verbonden aan Europese afspraken om het percentage jongeren dat hoger onderwijs heeft gevolgd op te krikken naar 40 procent in 2020. “Als er druk komt op de kwaliteit van het hoger onderwijs, dan moet het percentage aan de kant”, zei Zijlstra zondag tijdens een door de Volkskrant georganiseerd openbaar interview in het Amsterdamse debatcentrum De Rode Hoed.

De staatssecretaris vindt het belangrijker dat het Nederlands hoger onderwijs internationaal gezien ‘echt als hoog geldt’. “Jammer dan als we zo’n percentage niet halen.”

Toch is het volgens hem geen probleem als technische universiteiten in hun onderwijs snoeien om de studies te verlichten. Er zou steeds meer in de opleidingen zijn gestopt. “Het is goed om te kijken welke vakken horen bij een specifieke opleiding en om de verouderde vakken eruit te halen.” Hij wees er verder op dat keuringsinstantie NVAO het niveau in de gaten houdt.