Weinig nieuwe boeken in top-100

De stichting CPNB heeft de ‘Top 100 2011’ vrijgegeven, de lijst met de best verkocht boeken van het afgelopen jaar. Koploper is Het familieportret, het negen jaar oude boek van de Amerikaanse schrijfster Jenna Blum.

Het familieportret, een negen jaar oud boek van de Amerikaanse schrijfster Jenna Blum, is met ruim 260.000 exemplaren het best verkochte boek van vorig jaar. Op de ‘Top 100 2011’, die gisteravond door de Stichting CPNB bekend werd gemaakt, bezet Sonny Boy (2005) van Annejet van der Zijl, in 2011 succesvol verfilmd, de tweede plaats. Nummer drie, Zomerhuis met zwembad van Herman Koch, is de enige recent verschenen titel die in de topvijf staat.

Nederlandse boeken deden het goed in 2011 – net als Nederlandse films. Bij de elf titels die meer dan 100.000 exemplaren verkochten zijn ook de romans van Kluun (Haantjes), Saskia Noort (Koorts), Peter Buwalda (Bonita Avenue) en Suzanne Vermeer (Bella Italia).

Vermeer, pseudoniem van de vorig jaar overleden thrillerschrijver Paul Goeken, staat met vier titels in de Top 100, net als de Deen Jussi Adler-Olsen, die dit jaar doorbrak met zijn Serie Q, en Tatiana de Rosnay, wier Haar naam was Sarah vorig jaar de eerste plaats bezette (dit jaar op 5). Thrillers zijn nog steeds de best verkopende categorie in boekenland.

Abonnees kunnen het hele artikel hier lezen.

Dit artikel werd gepubliceerd in NRC Handelsblad op Vrijdag 13 januari 2012, pagina 18 - 19.

    • een onzer redacteuren