Vos in het spoor van een zottin

Wordt ze de nieuwe Zottin? Wielrenster Marianne Vos is superieur bij de vrouwen. Ze wint veldritten met zoveel overmacht, dat de lol eraf gaat.

Haar coach, oud-wielrenner Jeroen Blijlevens, heeft geopperd dat ze maar eens tegen mannen moet gaan rijden. Dat idee is niet alleen gebaseerd op haar successen in wedstrijden, maar ook op de wattages die Vos produceert op testapparaten waar ze niet eens van houdt. Ze strijdt liever tegen iemand dan tegen iets.

Treedt ze straks in de denkbeeldige bandsporen van Alfonsino Strada? In 1924 fietste deze Italiaanse met de mannen mee in de Giro d’Italia, als enige vrouw in de geschiedenis. Een stuntje van La Gazzetta dello Sport. Op één rit na handhaafde Strada zich in het peloton, terwijl ze toch elke avond pas in bad kon als alle mannelijke wielrenners naar bed waren. Strada, die een roerig leven leidde en ‘de Zottin’ werd genoemd, verdiende met haar eerste zege een varken. Dat was in de armoedige situatie waarin ze opgroeide een uitkomst.

Het Nederlandse veldrijden kan wel een stuntje gebruiken. Omdat Lars Boom er geen tijd voor vrijmaakt, kunnen de beste Nederlandse crossers van nu bij de mannen niet met de wereldtop mee. Het is veelzeggend dat de KNWU op haar website het veldrijden nog altijd propageert met de stelling dat Richard Groenendaal, Gerben de Knegt, Daphny van den Brand en Marianne Vos tot de internationale top behoren. Groenendaal is al drie jaar geleden gestopt, De Knegt (36) piept en kraakt en veteraan Van den Brand is bezig aan haar laatste jaar. Resteert, voorlopig, Marianne Vos (24).

Zelf heeft ze over de battle of the sexes getweet: „Wie weet ooit”, maar er wel zo’n knipoogteken ;-) aan toegevoegd. En natuurlijk heeft de UCI al een spaak tussen de wielen gestoken. „Ze is een vrouw en zal bij de vrouwen moeten blijven koersen”, zei een bobo. Maar ja dat is vast zo’n male chauvinist pig. Een vette prijs dus, een smakelijke hap voor een wielrenster. Vraag het maar aan de Zottin.

John Kroon