Voor Chinezen is Nederland geen triple A meer

Nederland mag dan van de drie grote Amerikaanse kredietbeoordelaars nog steeds de hoogste AAA-rating krijgen voor de staatsschuld, in China is dat oordeel al lager. Dagong, het enige grote bureau buiten Noord-Amerika, geeft van de eurolanden alleen Finland en Luxemburg het hoogste cijfer. Nederland en Duitsland staan daar één punt onder, op AA+. Het Chinese bureau waardeerde Frankrijk al in december af tot A+. Dat is drie stappen onder Duitsland en Nederland.

Standard & Poor’s zorgde afgelopen vrijdag voor beroering door Frankrijk haar AAA-status te ontnemen, nadat het bureau dat in de zomer al met de VS had gedaan.

Nederland behield zijn hoogste status, maar kreeg een voorbehoud. Dat betekent volgens een vuistregel van S&P dat er een kans van één op drie is dat Nederland de AAA-status in het komende jaar verliest.

Afgelopen zomer, nadat Standard & Poor’s voor een schok zorgde door de kredietwaardigheid van de VS te verlagen tot AA+, bracht het Chinese bureau zijn rating voor de Verenigde Staten omlaag tot A+ – drie stappen daaronder. China zelf krijgt van het bureau overigens net als Duitsland niet de hoogste rating, maar AA+.

Hoewel Dagong in naam onafhankelijk is, geeft het oordeel van het bureau wel een indruk van hoe China tegen de westerse schuldencrisis aankijkt. Zijn gemiddelde oordeel van de kredietwaardigheid van het Westen ligt lager dan dat van de drie grote Amerikaanse ratingbureaus Standard & Poor’s, Moody’s en Fitch. Hun enige concurrent, het Canadese bureau DBRS, waarvan het oordeel door de westerse financiële wereld vaak wel wordt aanvaard, geeft zowel Duitsland, Frankrijk, Nederland als de VS nog een AAA-oordeel. Het kondigde wel aan aanstaande donderdag melding te doen van het kredietoordeel over de eurozone.

De grootschalige afwaardering van de kredietwaardigheid van eurolanden roept vragen op over de effectiviteit van het noodfonds EFSF. Nu Frankrijk geen AAA-status meer heeft, zal de druk op de landen met de hoogste beoordeling toenemen om meer garanties te verstrekken. Nederland liet eerder weten hier niet tegen te zijn. De Duitse regering heeft het parlement wel beloofd dat er geen nieuwe verhoging van de Duitse bijdrage zou komen.

In het nieuws: pagina 6-7

    • Melle Garschagen
    • Maarten Schinkel