Dit is een artikel uit het NRC-archief

Geopolitiek

VN gaan waarnemers Arabische Liga trainen

De komende dagen zullen de Verenigde Naties beginnen met het trainen van waarnemers van de Arabische Liga die moeten toezien dat de Syrische president Bashar al-Assad zich houdt aan zijn belofte het geweld tegen burgers te staken.

Deze beslissing komt na een formeel verzoek van de Liga. De opleidingen zullen plaatsvinden in Kairo, waar ook het hoofdkwartier van de Arabische organisatie staat, meldt persbureau AFP. Gisteren riep secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-Moon, Assad nogmaals op het dodelijke geweld tegen demonstranten in Syrië te stoppen. Ban:

“Ik zeg het vandaag wederom tegen president Assad van Syrië: stop het geweld. Stop het doden van je volk.”

Op 19 december ging Syrië akkoord met een vredesplan van de Arabische Liga. De belangrijkste overeenkomsten daarin waren dat internationale waarnemers het land in mochten om de situatie in kaart te brengen en dat Assad zijn troepen zou terugtrekken uit de steden. Echter werden sinds de aanwezigheid van de waarnemers meerdere malen meldingen gemaakt van tientallen doden die vielen door aanvallen van het regime. De Liga, wier geloofwaardigheid daardoor onder druk kwam te staan, overwoog meerdere malen de waarnemers terug te trekken door het voortdurende geweld.

Cameron roept op tot sancties tegen Syrië

Als Syrië het geweld tegen demonstranten niet staakt moeten de VN sancties instellen tegen het regime van Assad. Dat zei de Britse premier David Cameron vandaag. Hij
besprak de situatie in Syrië vandaag met de Palestijnse president Mahmoud Abbas, die voor een bezoek in Londen was. Cameron hoopt internationale steun te verwerven voor de Syrische oppositie.

De VN-Veiligheidsraad moet volgens Cameron een resolutie aannemen “waarin de daden van het regime worden veroordeeld en waarin internationale sancties tegen het regime worden ingesteld als de onderdrukking niet wordt gestaakt”, aldus een verklaring van het kantoor van Cameron. Sinds het begin van de opstand in Syrië, tien maanden geleden, zijn volgens de VN al zeker vijfduizend mensen om het leven gekomen.