VJ Movement: Homo’s krijgen schuld van aardbeving Haïti

Na een ramp zoals die in Haïti is het een natuurlijke reactie dat slachtoffers zich afvragen ‘waarom’. Er ontstaat een neiging om een zondebok aan te wijzen. Tussen de puinhopen van Port au Prince besloot een groot deel van de Haïtiaanse bevolking dat homo’s en lesbiennes de schuld hadden van alle ellende.

Na een ramp zoals die in Haïti is het een natuurlijke reactie dat slachtoffers zich afvragen “waarom”. Er ontstaat een neiging om een zondebok aan te wijzen. Tussen de puinhopen van Port au Prince besloot een groot deel van de Haïtiaanse bevolking dat homo’s en lesbiennes de schuld hadden van alle ellende. De vernietigende aardbeving was, volgens hen, een straf van God, voor het bandeloze leven van deze mensen.

Dit verhaal is zelden in beeld gebracht, maar tot op de dag van vandaag worden homoseksuelen uitgescholden, in elkaar geslagen en gestigmatiseerd. Ook zij moeten hun weg vinden in de tentenkampen waar ze leven. Het gebrek aan privacy en veiligheid maakt ze extra kwetsbaar.

In deze video vertellen verschillende homo’s en lesbiennes hun verhaal. Het zou ze nog verder in gevaar brengen om ze herkenbaar in beeld te brengen. Daarom zijn hun stemmen wel te horen, maar hun gezichten niet te zien. In plaats daarvan hebben een Amerikaanse en een Haïtiaanse cartoonist hun getuigenissen met getekende animaties geïllustreerd.

Omdat de aardbeving nu twee jaar geleden is en omdat er zo weinig te horen is geweest van de Haïtianen zelf over de nasleep heeft Cartoon Movement een online journalistiek stripverhaal laten maken door een locale journalist en een van de bekendste Haïtiaanse striptekenaars. Het komende jaar verschijnt er elke maand een nieuw hoofdstuk op de site. Zo probeert Cartoon Movement het uitzichtloze drama van Haïti op de agenda te houden.

Voor ondertiteling klik je in de video op cc.

Lees de cartoon:

Haïti Cartoon Movement

Klik op de cartoon om de rest van het verhaal te lezen. Klik op de cartoon om de rest van het verhaal te lezen.

Lees hier meer over de samenwerking tussen VJ Movement en nrc.nl. Als je zelf een idee hebt voor een verhaal over dit thema, laat het ons dan weten via onze website: vjmovement.com.

    • VJ Movement