Uitstel oefening Israël en VS 'om spanningen'

Israël en de Verenigde Staten hebben hun geplande grote gezamenlijke militaire oefening tot eind dit jaar uitgesteld. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Avigdor Lieberman, zei vanochtend dat het uitstel direct te maken heeft met „de politieke en regionale onzekerheden, evenals de spanningen en de instabiliteit die in de hele regio heersen”. Daarbij doelde hij duidelijk op Iran.

Amerikaanse bronnen meldden dat het verzoek om uitstel van oefening Austere Challenge 12 afkomstig was van de Israëlische minister van Defensie, Ehud Barak. Zij speculeerden dat diens verzoek kon worden gezien als een teken dat Israël zijn opties wil openhouden wat betreft een aanval op Iraanse nucleaire installaties in het voorjaar. Israël dan geen Amerikaanse militairen op zijn gebied hebben, denken de bronnen. De Amerikaanse regering maakt er geen geheim van op dit moment geen voorstander te zijn van militair geweld tegen Iran. Maar volgens de Israëlische legerradio waren beide partijen van mening dat een zo grote oefening ten tijde van verhoogde spanningen met Iran de situatie zou kunnen verergeren: men wil „onnuttige grote nieuwskoppen vermijden in een bijzonder gespannen periode”.

Aan ‘Austere Challenge 12’ moeten duizenden Amerikaanse en Israëlische militairen meedoen. De manoeuvres zijn gepresenteerd als de meest ambitieuze oefeningen met de raketverdediging die de twee landen ooit gezamenlijk hebben georganiseerd. Het eerste officiële bezoek aan Israël van generaal Martin Dempsey, Amerika’s nieuwe hoogste militair, gaat wel door. Hij komt donderdag.

Iran bevestigde gisteren een brief van Washington te hebben gekregen over de Straat van Hormuz. De Iraanse woordvoerder ging niet in op de inhoud. The New York Times meldde vrijdag dat de VS via een geheim kanaal de Iraanse opperste leider hebben gewaarschuwd geen uitvoering te geven aan het dreigement de strategische passage te sluiten. Iran heeft gezegd daartoe over te gaan als het Westen Iraanse olie boycot om het te dwingen zijn omstreden nucleaire programma aan te passen.

Iran heeft intussen de Arabische Golfstaten gewaarschuwd dat ze het niet moeten wagen hun olieproductie te verhogen om boycottende landen van olie te voorzien. De Iraanse vertegenwoordiger bij de OPEC, Mohammad Ali Khatibi, zei tegen de Iraanse krant Sharq dat die landen dan „de belangrijkste schuldigen zouden zijn van wat er ook in de regio gebeurt, inclusief de Straat van Hormuz”. De Saoedische minister van Oliezaken, Ali Al-Naimi, zei zaterdag dat zijn land in elke toename van de vraag kan voorzien. Hij maakte geen melding van sancties tegen Iran. (Reuters, AP, AFP)

Straat van Hormuz: De Wereld, pagina 6 en 7