Uitgelicht

Films

Con Air (Simon West, 1997, VS). Slimme, climaxrijke formule-film in het genre van de hightech-actie. Criminelen, onder wie psychopaat John Malkovich en seriemoordenaar Steve Buscemi, maken zich meester van het vliegtuig dat hen transporteert. De onschuldig veroordeelde Nicolas Cage meldt zich als geheime bondgenoot van de autoriteiten. Veronica, 20.30-22.45u.

Look Who’s Talking Now (Tom Ropelewski, 1993, VS). Kerstfilm (!) is derde film in een reeks die begon met een komedie waarin Bruce Willis de veronderstelde gedachten van een baby insprak. Nu zijn het een stamboompoedel en een vuilnisbak die met de stemmen van Diane Keaton en Danny DeVito converseren. Kirstie Alley en John Travolta zorgen voor de kerstsfeer. RTL8, 20.30-22.30u.

La fièvre monte à El Pao (Luis Buñuel, 1959, Frankrijk/Mexico). Voor belangrijk deel puur voor de centen vervaardigde ‘Buñuel’ signaleert ondergeschiktheid van het individu aan het systeem. In zijn laatste rol speelt Gérard Philippe een gouverneur die op Latijns-Amerikaans eiland zijn idealistische principes verloochent. Met Jean Servais als schurk en Maria Felix als schone weduwe. TV5, 23.50-01.35u.

Amusement

De Pfaffs. Belgische realityserie over oud-keeper Jean-Marie Pfaff, zijn vrouw en drie dochters en hun respectievelijke families. In deze laatste reeks van vijf afleveringen, afgelopen zondag begonnen, blikt de familie Pfaff terug op een bewogen decennium. De serie over Jean-Marie, zijn vrouw Carmen, hun dochters Kelly, Debby, Lyndsey, schoonzonen en kleinkinderen (opa Edilbert ‘Bompa’ Seth overleed in 2007), liep 11 seizoenen. De gewezen doelman (onder meer van het nationale team in de jaren 80), stond wegens zijn sportieve carrière, zijn onvermoeibare publieke optredens en zijn vriendelijke voorkomen bekend als ‘El Sympatico’. Uitzendingen zondags om 21.00u. bij RTL 4 en doordeweeks bij RTL 8, 19.55-20.30u.

Beatrix, Oranje onder vuur. Vierdelige Nederlandse dramaserie. In deel 3 probeert Beatrix zich staande te houden na de dood van Claus. Maar de publieke ontboezemingen van Margarita en Edwin de Roy van Zuydewijn over koninklijke bemoeienis met hun huwelijk drijven haar tot het uiterste.Ned.1, 22.10-23.05u.

Informatief

Stargazing live. Driedelige reportageserie over astronomische zaken. Drie dagen achtereen een live uitzending vanuit het Jodrell Bank observatorium (universiteit van Manchester), met discussies tussen professor Brian Cox, komiek Dara O Briain en een gast. In de eerste aflevering wordt de maan bekeken, samen met gast Eugene Cernan, de laatste astronaut die op de maan wandelde. Liz Bonnin legt de verschillen uit tussen de constellaties van het noordelijk en zuidelijk halfrond en Mark Thompson vertelt wat de beginnende astronoom nodig heeft aan instrumenten.BBC 2, 21.30-23.00u.

Cristiano Ronaldo: De ultieme test. Documentaire. Wat maakt ’s werelds best betaalde voetballer Ronaldo zo succesvol? Sportwetenschappers en managers testen Ronaldo’s uithoudingsvermogen, spelinzicht en techniek.RTL7, 22.00-23.00u.

Dokument: Kwetsbaar begin, vijf jaar later. In 2006 volgde filmmaker Rob Hof artsen, patiëntjes en hun ouders op de afdeling Neonatologie van het Academisch Ziekenhuis Maastricht. Op deze afdeling worden dagelijks zware en ingrijpende beslissingen genomen, over leven en dood van te vroeg geboren baby’s. Het ziekenhuis vraagt de ouders vijf jaar later terug te komen om te kijken hoe het nu met de kinderen gaat.Ned.2, 22.55-23.55u.

Notre camarade Tito. Documentaire uit 2010 van Robin Hunzinger over nostalgie in de Balkan en het verlangen naar het oude Joegoslavië. Sabina (38) werd er geboren. Joegoslavië bestaat niet meer, maar ze blijft er de mooiste herinneringen aan houden. Ze behoorde tot de Pioniers van Tito, de communistische jeugdbeweging, en droomde van een toekomst waarin de Slavische volkeren in vrede samenwoonden. Maarschalk Tito was haar held. Canvas, 23.40-00.35u.

Radio

Componist van de week. De interesse van de Duits-Amerikaanse componist Kurt Weill (1900-1950) in het moderne muziektheater bracht hem in de jaren 20 in contact met Bertolt Brecht. Een gevolg van hun samenwerking was de eenakter Das kleine Mahagonny, waarin Weills vrouw Lotte Lenya zong. Dit zangspel zou in 1930 als basis dienen voor de grotere opera Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny. Ook de muziek voor Brechts opera Dreigroschenoper (1926), werd geschreven door Weill. Na de machtsovername van de nazi’s in 1933 eindigden Weills werken als entartet op de brandstapel. Hij emigreerde naar New York en richtte zich met musicals op Broadway. Radio 4, 19.30-20.02u.