uitgelicht

Real Madrid's Portuguese forward Cristiano Ronaldo reacts during the Spanish Cup football match Malaga CF vs Real Madrid on January 10, 2012 at Rosaleda stadium in Malaga. AFP PHOTO / CRISTINA QUICLER AFP

Films

Look Who’s Talking Now (Tom Ropelewski, 1993, VS). Kerstfilm (!) is derde film in een reeks die begon met een komedie waarin Bruce Willis de veronderstelde gedachten van een baby insprak. Nu zijn het een stamboompoedel en een vuilnisbak die met de stemmen van Diane Keaton en Danny DeVito converseren. Kirstie Alley en John Travolta zorgen voor de kerstsfeer. RTL 8, 20.30-22.30u.

La fièvre monte à El Pao (Luis Buñuel, 1959, Frankrijk/Mexico). Voor belangrijk deel puur voor de centen vervaardigde ‘Buñuel’ signaleert ondergeschiktheid van het individu aan het systeem. In zijn laatste rol speelt Gérard Philippe een gouverneur die op Latijns-Amerikaans eiland zijn idealistische principes verloochent. TV5, 23.50-01.35u.

Amusement

De Pfaff’s. Belgische realityserie over oud-keeper Jean-Marie Pfaff, zijn vrouw en drie dochters en hun respectievelijke families. In deze laatste reeks van vijf afleveringen, afgelopen zondag begonnen, blikt de familie Pfaff terug op een bewogen decennium. De serie over Jean-Marie, zijn vrouw Carmen, hun dochters Kelly, Debby, Lyndsey, hun schoonzonen en hun kleinkinderen (opa Edilbert ‘Bompa’ Seth overleed in 2007), liep 11 seizoenen. De gewezen doelman, o.a. voor het Belgische nationale team in de jaren tachtig, stond vanwege zijn sportieve carrière, zijn onvermoeibare publieke optredens en zijn vriendelijke voorkomen bekend als ‘El Sympatico’. Zondags om 21.00u. bij RTL 4 en dagelijks bij RTL 8, 19.55-20.30u.

De strengste ouders ter wereld In deze Britse realityserie logeren vervelende tieners een weekje bij strenge ouders in het buitenland. Deze aflevering: de baldadige Rosie (16) en de luie Nick (18) gaan naar een gelovige familie in Puerto Rico. Hier moeten ze werken voor hun eten en er is een rook- en drinkverbod. Zullen ze het uithouden? SBS 6, 21.30-22.30u.

Beatrix, Oranje onder vuur. Vierdelige Nederlandse dramaserie. In deel 3 probeert koningin Beatrix zich staande te houden na de dood van Claus. Maar de publieke ontboezemingen van Margarita en Edwin de Roy van Zuydewijn over koninklijke bemoeienis met hun huwelijk drijven haar tot het uiterste. Ned.1, 22.10-23.05u.

Informatief

Stargazing live. Driedelige reportageserie over astronomische zaken. Drie dagen achtereen een live uitzending vanuit het Jodrell Bank-observatorium (Universiteit van Manchester), met discussies tussen professor Brian Cox, komiek Dara O Briain en een gast. In de eerste aflevering wordt de maan bekeken, samen met gast Eugene Cernan, de laatste astronaut die op de maan wandelde. Liz Bonnin praat vanuit Zuid-Afrika over de verschillen tussen de constellaties van het noordelijk en zuidelijk halfrond. BBC 2, 21.30-23.00u.

Cristiano Ronaldo: De ultieme test. Documentaire. Wat maakt ’s werelds best betaalde voetballer Ronaldo zo succesvol? Om daar achter te komen testen sportwetenschappers en managers Ronaldo’s uithoudingsvermogen, spelinzicht en techniek. RTL7, 22.00-23.00u.

Dokument: Kwetsbaar begin, vijf jaar later. In 2006 volgde filmmaker Rob Hof artsen, patiëntjes en hun ouders op de afdeling Neonatologie van het Academisch Ziekenhuis Maastricht. Op deze afdeling worden dagelijks zware en ingrijpende beslissingen genomen, over leven en dood van te vroeg geboren baby’s. Het ziekenhuis vraagt de ouders vijf jaar later terug te komen om te kijken hoe het nu met de kinderen gaat. Ned.2, 22.55-23.55u.

Notre camerade Tito. Documentaire uit 2010 van Robin Hunzinger over nostalgie in de Balkan en het verlangen naar het oude Joegoslavië. Sabina (38) werd er geboren. Joegoslavië bestaat niet meer, maar ze blijft er de mooiste herinneringen aan houden. Ze behoorde tot de Pioniers van Tito, de communistische jeugdbeweging, en droomde van een toekomst waarin de Slavische volkeren in vrede samenleefden. Maarschalk Tito, president van het oude Joegoslavië, was haar held. Canvas, 23.40-00.35u.

Radio

Componist van de week. De interesse van de Duits-Amerikaanse componist Kurt Weill (1900-1950) in het moderne muziektheater bracht hem in de jaren twintig in aanraking met Bertolt Brecht. De samenwerking leidde onder meer tot Brechts opera Dreigroschenoper, met muziek geschreven door Weill. Nadat de nazi’s de macht grepen in 1933, eindigden Weills werken op de brandstapel. Hij emigreerde naar New York en richtte zich met musicals op Broadway. Radio 4, 19.30-20.02u.