Twentse wegwerker Kist wint wereldtitel darts

De Haagse postbode Raymond van Barneveld kreeg Nederland aan het darten, met de vier wereldtitels van dartsbond BDO die hij in de Lakeside Country Club in het Engelse Frimley Green behaalde. Gisteren won een andere Nederlander het jaarlijkse titeltoernooi. Christian Kist, een 25-jarige wegwerker uit het Twentse Vroomshoop, mag zich een jaar lang wereldkampioen darts noemen.

Kist is de eerste Nederlandse wereldkampioen van de BDO sinds Jelle Klaassen het Lakeside-toernooi in 2006 won. Klaassen was ook de laatste debutant die de wereldtitel won, een prestatie die Kist gisteren herhaalde.

De ongeplaatste Nederlander was geheel onverwachts doorgedrongen tot de finale in Frimley Green. Tijdens het toernooi had hij onder anderen de oud-wereldkampioen Ted Hankey uitgeschakeld.

De zenuwen sloegen pas gisteren toe bij Kist. Toen hij na acht sets op een verrassende 6-2 voorsprong stond, miste hij een flink aantal pijlen. In het zicht van een van de twee wereldtitels darts – die van concurrent PDC staat beduidend hoger aangeschreven – lukte het de debutant plotseling niet meer. Zijn tegenstander, de ervaren Engelsman Tony O’Shea, kwam terug tot 6-5.

In de twaalfde set miste Kist weer twee belangrijke worpen, maar nu profiteerde O’Shea niet. Vervolgens gooide Kist de partij uit, en kreeg hij de zilveren beker en een cheque van 100.000 pond (ruim 120.000 euro) uitgereikt.

De Britse sportpers, die smult van succesverhalen, had in Kist de afgelopen dagen een nieuwe held gevonden. De commentatoren van de Britse omroep BBC herhaalden de afgelopen dagen vaak dat Kist geen woord Engels spreekt. Volgens voormalig wereldkampioen Van Barneveld, die nu voor de PDC speelt, klopt dat echter niet. „Wie zegt dat Christian geen Engels spreekt? Ik heb hem ‘Come on’ en ‘Yes’ zien zeggen tijdens de wedstrijd”, zegt Van Barneveld vandaag in het AD.