Trainingspak

E en aantal voetbalclubs verbleef de afgelopen dagen in zuidelijke oorden om de spieren warm te houden. Balletje trappen, slenteren in het hotel, ommetje door de stad, wandeling over het strand.

Kledingvoorschrift: het trainingspak.

„Wat mij betreft hadden we ook in Nederland kunnen blijven. Het weer was behoorlijk, toch?” zei Theo Janssen vanuit São Paulo, waar zijn club Ajax een tijdelijk onderkomen had.

De verveling droop er vanaf. Hangen. Op een stoel tijdens het kaarten. Op bed in de hotelkamer. Tijdens een interview in de lobby. Hangen, in je trainingspak.

Ik hield als jongen altijd van een reisje met mijn voetbalteam. Een toernooi, een voetbalkamp, het maakte me niet uit. Als ik, net als het hele team en de begeleiders, maar de hele dag in mijn trainingspak mocht lopen.

Ajaxtrainer Frank de Boer kan goed een trainingspak dragen. Hij is een campingman in hart en nieren. In São Paulo zag ik hem voor een fotosessie met de handen in de zakken van de lange broek bij het zwembad van het hotel staan. Buik naar voren, voeten naar buiten.

In zo’n sportieve outfit wordt elke uitspraak laconiek opgevat. Over hoe zijn spelers tegen de strijd tussen Cruijff en Van Gaal aankijken, zei De Boer in AD Sportwereld: „Of Pietje Puk nou voorzitter is of een ander, dat maakt hen niets uit.”

Zo’n opmerking kun je alleen verkopen in trainingspak, ver weg onder de Braziliaanse zon. Met een kostuum aan, achter de formicatafel in de persruimte van de Arena, was het groot nieuws geweest.

Feyenoord was neergestreken in in het Spaanse Marbella. Coach Ronald Koeman liep in medium tempo rond in het blauwe trainingspak van de club. Hij bleek nog geen overeenstemming bereikt te hebben over zijn contract. Koeman: „Het gaat om verfijning, uitwerking.”

Supporters uit Rotterdam hoeven zich geen zorgen te maken. De coach had een trainingspak aan; alles zal goed komen.

De stof is zacht, de pasvorm ruim en rond. Iedereen heeft in een trainingspak afgezakte schouders. Een trainingspak stemt mild. Een volwassen man, zeker een oudere trainer, krijgt iets koddigs. Een trainingspak ontwapent.

Ruud Gullit vertelde me eens dat keeper Ed de Goey de meest fervente trainingspakkendrager was bij het Nederlands elftal, begin jaren 90. De Goey woonde in zijn slobberbroek en jack.

Gullit kon zijn trainingspak niet snel genoeg verwisselen voor een kostuum als er een middagje vrijaf werd gegeven. Als de selectie met colbert en pantalon in de lobby klaarstond, kwam Ed de Goey nietsvermoedend als enige in zijn trainingspak de trap af.

Onontbeerlijk voor het trainingspak zijn de zakken waar je handen als vanzelf in glijden. De hele dag je dijen taxeren, de hele dag wegen of het zaakje nog in orde is. Geen clubbestuurder durft nog ‘Handen uit de zakken’ te roepen tegen voetballers en trainers; dan neem je ze hun houding af.

Arme Theo Janssen. Het Braziliaanse voetbaluitstapje was niet aan hem besteed. „Alle trainingskampen zijn hetzelfde. Je eet, traint, slaapt, en komt je hotel niet uit.” Etensresten en brandgaatjes van sigaretten in het kruis van Theo Janssen. Na afloop van de trip verdween een vies, gekreukt trainingspak in de wasmand. Het kon niet snel genoeg weer schoon klaar liggen.