Meer vermisten bij scheepsramp Italië, aantal verhoogd naar 29

Underwater photo taken on January 13, 2012, and released by the Italian Coast Guard on January 16, 2012 shows a view of the cruise ship Costa Concordia, after it ran aground in front of the Isola del Giglio harbor. Pier Luigi Foschi, head of the Costa Crociere line, said the company had commissioned several firms to look at the best way to salvage the 114,500-tonne vessel lying on its side. The 290-metre (950-feet) long Costa Crociere, which is 17 decks high, has a large gash in its hull from running on to rocks before it capsized on Friday night. Coastguards said the half-submerged giant ship had now stabilised as weather conditions off the Tuscan coast improved but added that there was still a risk the hulk could slip off a rocky shelf into the open sea and sink entirely. AFP PPHOTO /HO/ Italian Coast Guard Een foto van het deel van de Costa Concordia dat onder water ligt. Foto AFP

De Italiaanse kustwacht heeft het aantal vermisten van de scheepsramp met de Costa Concordia verhoogd naar 29 mensen. Eerder vandaag was dat aantal nog veertien.

Dat liet majoor-generaal Marco Brusco van de kustwacht weten op de Italiaanse televisie, meldt persbureau AFP. Het zou gaan om nog 25 passagiers en vier bemanningsleden van het schip dat zaterdag kapseisde nadat het in aanvaring kwam met een rots voor de kust van het Italiaanse eilandje Giglio.

Wat ging er mis?

Onder de vermisten bevinden zich volgens Brusco tien Duitsers en zes Italianen, maar hij kon niets toelichten over de nationaliteit van de andere dertien. Reddingswerkers zouden spreken van vijftien doden, al zijn er pas zes lichamen geborgen. Toch sprak Brusco de hoop uit dat er nog levenden op tijd gevonden kunnen worden. De reddingswerkzaamheden werden vandaag voor drie uur gestaakt vanwege het slechte weer.

De kapitein van de Costa Concordia zit vast op verdenking van dood door schuld. Ook zou hij het schip voortijdig hebben verlaten. Een kapitein die een schip in nood verlaat kan volgens de Italiaanse wet een celstraf van 12 jaar krijgen. Schettino heeft ontkend dat hij de Costa Concordia voortijdig heeft verlaten. In NRC Handelsblad schreef correspondent Bas Mesters vanmiddag dat kapitein Francesco Schettino door meerdere mensen wordt beschuldigd. Mesters:

“Hij zou een hoofdober van zijn bemanning een gunst hebben willen verlenen: Een zeemansbuiging richting diens geboorte-eiland Giglio. Hij zou gezegd hebben: “Ziedaar, je eiland Giglio.’’ Op Facebook schreef de zus van de ober die werd geëerd door de kapitein om 21.08: “Binnenkort passeert hier dichtbij de Concordia van Costa Crociera. Een groet aan mijn broer die in Savona eindelijk van boord gaat om van wat vakantie te genieten.”

    • Hans Klis