Syrië kondigt amnestie aan voor demonstranten

Ban Ki-Moon roept president Assad op het geweld te staken. Syrië verleent demonstranten amnestie.

VN-voorzitter Ban Ki-moon heeft president Bashar al-Assad gisteren opnieuw opgeroepen het geweld te stoppen tegen demonstranten in Syrië. Ban Ki-moon zei dat de tijd van dictators en familiedynastieën in het Midden-Oosten voorbij was. Hij herhaalde zijn standpunt dat de Arabische Lente aangeeft dat het volk tirannie niet langer accepteert. Het is niet de eerste keer dat de VN Syrië sommeert te stoppen met het geweld. Eerdere pogingen waren vergeefs.

Volgens het Syrische staatspersbureau SANA heeft Assad gisteren wel een algemeen amnestie afgekondigd voor misdaden die zijn gepleegd tijdens dertien maanden durende opstand tegen zijn regime. De kwijtschelding van straf zou betrekking hebben op zij die vreedzaam hebben gedemonstreerd, zonder vergunning een wapen droegen en mensen die voor het eind van de maand hun wapen inleverden.

Ook deserteurs uit het Syrische leger zouden zichzelf straffeloos kunnen aangeven. Onduidelijk is wat de amnestie inhoudt voor gevangenen. SANA claimt dat er al bijna vierduizend zijn vrijgelaten.

Vorige maand ondertekende Assad een verdrag waarin Syrië belooft overheidsgeweld te staken en het leger terug te trekken. Waarnemers van de Arabische Liga houden toezicht op de naleving van dit verdrag. Ondanks de aanwezigheid van deze waarnemers ging het geweld de afgelopen weken echter gewoon door.

Zaterdag sprak Hamad bin Khalifa Al Thani, emir van Qatar, zich positief uit voor het sturen van troepen naar Syrië. Het is voor het eerst dat een Arabisch leider zich daarover positief uitlaat. Zondag komen de ministers van Buitenlandse Zaken van de Arabische Liga bijeen voor overleg over de situatie in Syrië. (AP)