Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

‘Stop de anti-moslim-tirades van Geert Wilders. Vóór er gewonden vallen’

Nog niet zo lang geleden werd Nederland bewonderd om zijn poldermodel en tolerantie. Nu bepaalt de anti-islam-retoriek van Geert Wilders ons imago in het buitenland. Wees gewaarschuwd, betoogt Newsweek vandaag: de Nederlandse politicus inspireert niet alleen de Amerikaanse politiek, maar ook terroristen als Anders Breivik.

Misschien is hij zelfs een pion van de Mossad, suggereert Midden-Oosten-verslaggever Christopher Dickey. Dat vermoeden laat hij de PVV-leider zelf weerspreken. “Allemaal onzin, ik heb nooit voor een geheime dienst gewerkt.” Door wie zijn beweging wel gefinancierd wordt is echter onduidelijk, benadrukt Dickey. Want de Nederlandse wet dwingt politici niet tot openheid hierin.

Wilders bestrijdt geen geloof, maar gelovigen

Nieuws bevat het portret niet. Wel een aantal biografische details, zoals Wilders’ Indonesische familiewortels, zijn opstandige gedrag als puber en de reizen die hij maakte naar Israël en Iran. Het stuk is gekruid met woorden als ‘xenofobisch’, ‘extremistisch’, ‘paranoïde haat’ en ‘opruiend’. Newsweek parafraseert een billboard-leus waarmee een documentaire over Wilders in Virginia werd aangekondigd. “Islam komt op… Wees gewaarschuwd”, luidde de tekst. In de slotzin vervangt het blad ‘islam’ door de naam ‘Wilders’.

Geert Wilders is een meester in het bespelen van echte angsten en het creëren van valse, meent het op één na grootste Amerikaanse tijdschrift. Het beangstigt de verslaggever dat de politicus geen onderscheid maakt tussen gematigde islam en de radicale tak. Wilders’ bewering dat hij het niet gemunt heeft op moslims, maar op hun religie, moet volgens hem in twijfel getrokken worden. “Het gevecht tegen de islam, zo vertelde hij eens een vertrouweling, is de kerntaak.”

Marktleider in islamfobie

Dat Wilders zo neergezet wordt, is niet verwonderlijk. Een belangrijke bron is Paul Wilders, de broer waarmee de politicus is gebrouilleerd en die zich heeft geprofileerd als anti-PVV-blogger. “Hij heeft altijd al van macht en aandacht gehouden”, zegt Paul Wilders. “En nu heeft hij alle twijfel uit zijn denken verdreven.”

Ook voormalig VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali spreekt zich in het artikel kritisch uit over haar oud-collega. Ze hekelt het ‘buitenstaander’-gedrag van Wilders: de PVV is immers een belangrijke pijler onder het Nederlandse regeringsbeleid. “Hij moet naar het midden bewegen”, zegt Hirsi Ali. “En onderscheid maken tussen gewelddadige islamisten en geweldloze moslims. Weet je, er zijn zoveel soorten moslims. Een aantal daarvan kan hij als bondgenoten gebruiken.”

Het artikel, waaraan de Nederlandse journaliste Nadette de Visser meewerkte, zet Wilders boven alles neer als politiek activist. Iemand die bezig is met het uitrollen van een internationale organisatie, de International Freedom Alliance, en in april een spraakmakend boek gaat publiceren, getiteld Marked for Death: Islam’s War Against the West and Me. Niet voor het Nederlandse publiek, maar voor het Amerikaanse. De vrees van Newsweek: “Hij staat te popelen om de markt voor islamfobie op te schalen.”

Eerder in deze serie:
Buitenland ziet vrijspraak Wilders als definitief einde Nederlandse tolerantie
Juist Wilders moet zich niet druk maken om vergelijkingen met Hitler
Wilders benoemt de ellende en de elite ontkent het
Wilders mist de kleine dingen. Boodschappen doen, even wandelen, autorijden
Komt Wilders ooit nog van Breivik af?
Wie de islam verantwoordelijk houdt voor terrorisme, ziet Breivik voortaan in de spiegel
Hoe de mantra van de tolerantie het debat smoort

Volg @stevendejong op Twitter