Staking Nigeria opgeschort na daling benzineprijs

Abdulwahed Omar, een vertegenwoordiger van een van de grote Nigeriaanse vakbonden staat journalisten te woord na onderhandelingen met de president. Foto AFP / Wole Emmanuel

Nu president Goodluck Jonathan een verlaging van de benzineprijs heeft aangekondigd melden Nigeriaanse vakbonden dat de landelijke staking voorlopig niet wordt hervat voor verdere onderhandelingen.

Dit weekend werden acties al onderbroken voor onderhandelingen tussen de vakbonden en de regering. Het zag er gisteren naar uit dat werknemers in Nigeria vandaag het werk weer zouden neerleggen omdat de gesprekken niets opleverden. Vanochtend heeft Jonathan toch bekendgemaakt dat hij bereid is de prijs van benzine te verlagen van 75 eurocent per liter naar 60 cent, zo meldt persbureau Reuter. In een verklaring licht de president zijn besluit toe:

“De overheid zal blijven streven naar volledige liberalisering van de oliesector. Gezien de problemen die Nigerianen nu ervaren heeft de regering na zorgvuldige overwegingen en adviezen besloten de prijs voor benzine aan de pomp te verlagen.”

Vanaf 10.00 uur vanochtend praten de vakbonden en de regering verder over subsidies op de brandstofprijs. Op 1 januari schafte de regering onaangekondigd de subsidies af waarna de benzineprijs plots verdubbelde. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) stuurt al jaren aan op afschaffing van de brandstofsubsidie in Nigeria omdat het volk, waarvan een groot deel in armoede leeft, nauwelijks profiteert van de subsidie door de corrupte regering.

Door het afschaffen van de subsidie verdubbelden naast de benzineprijs ook de prijzen van voedsel en transport. Een week geleden initieerden de vakbonden een landelijke staking die het land platlegde. In grote steden gingen tienduizenden mensen massaal de straat op om te protesteren tegen de beslissing van Jonathan. Als Jonathan geen actie had ondernomen zou vandaag ook de oliesector het werk neerleggen.

President wil investeren in infrastructuur, vakbonden willen corruptiebestrijding

De president bleef in eerste instantie tijdens onderhandelingen volhouden dat de subsidie moest worden geschrapt om dat geld te kunnen besteden aan de broodnodige verbetering van wegen en andere openbare werken. Volgens de vakbonden moet Jonathan beginnen met de bestrijding van de corruptie in de eigen gelederen. Ondanks de florerende olieproductie leeft de grote meerderheid van de Nigerianen in armoede. De olierijkdom verdwijnt grotendeels in de zakken van grote oliemaatschappijen als Shell, die de Nigeriaanse olie-industrie in handen hebben. Daarnaast profiteert de politieke elite van de olie-inkomsten.

De grootschalige protestacties veroorzaakten afgelopen week een grimmige sfeer en overheidstroepen treden al dagen hardhandig op tegen de actievoerders. In grote steden als Lagos en de hoofdstad Abuja is al enkele malen traangas ingezet en wordt er met vuurwapens scherp geschoten op burgers. Door het geweld zijn inmiddels zeker tien doden gevallen en tientallen mensen gewond geraakt.