Shi'ieten doelwit geweld in Irak

Ongeveer zeventig mensen zijn het afgelopen weekeinde en vandaag bij geweld verspreid over Irak om het leven gekomen van wie meer dan vijftig zaterdag in Zuid-Irak.

Het is nog te vroeg om te zeggen of het geweld structureel toeneemt sinds de laatste Amerikaanse militairen eind december uit het land vertrokken. Ook voor hun vertrek kwamen elke maand rond de 200 mensen door aanslagen en aanvallen om het leven.

De aanslag van zaterdag was gericht tegen shi’itische pelgrims die van Basra op weg waren naar Zubair op de laatste van de veertig dagen van Arbaeen, de rouwperiode voor imam Hussein, de aanbeden kleinzoon van de profeet Mohammed die in de zevende eeuw stierf bij een slag bij Kerbala. Het was niet duidelijk of het ging om een bomexplosie of een zelfmoordaanslag. Shi’itische pelgrims zijn sinds de val van Saddam Hussein met grote regelmaat doelwit van sunnitische extremisten, waaronder Al-Qaeda-in-Irak.

Gisteren leverden politiemannen en militairen urenlang slag tegen sunnitische extremisten die zich in Ramadi, hoofdstad van de westelijke provincie Al-Anbar, met explosieven toegang hadden verschaft tot een gebouw van de politie. Daarbij werden zeven politiemannen gedood. De zes extremisten werden uiteindelijk allemaal gedood, aldus veiligheidsbronnen. Hun doel zou zijn geweest arrestanten te bevrijden die worden beschuldigd van betrokkenheid bij een moordaanslag op 22 shi’itische pelgrims in september.

Vandaag werden zeker acht mensen gedood toen een auto vol explosieven ontplofte in de noordelijke stad Mosul. De aanslag had plaats in een shi’itische voorstad van Mosul, dat verder overwegend sunnitisch is. De bewoners van deze voorstad werden enkele jaren geleden door sunnitische militanten de stad uitgejaagd.

De spanningen tussen sunnieten en de shi’itische meerderheid zijn toegenomen door de crisis rond de beschuldigingen van terrorisme van de shi’itische premier Maliki tegen de sunnitische vicepresident Hashemi. Een rechtbank in Bagdad bepaalde gisteren dat Hashemi in Bagdad terecht moet staan. Hij is naar het autonome Koerdistan gevlucht. (Reuters, AFP, AP)