Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Sarkozy reageert op afwaardering Frankrijk, niet EFSF

President Nicolas Sarkozy reageerde vanavond voor het eerst op de afwaardering van de triple A-status van Frankrijk door kredietbeoordelaar Standard & Poor’s afgelopen vrijdag. Volgens hem heeft dit “geen gevolgen” voor de tweede grootste economie in de eurozone.

Sarkozy wees in Madrid, waar hij een bezoek bracht aan koning Juan Carlos, erop dat een veiling van Franse staatsobligaties vandaag voorspoedig verliep. Het land verkocht meer dan 8,6 miljard aan schuldenpapieren met een looptijd van drie maanden met een rente van 0,165 procent, 0.023 procent meer dan een veiling twee weken geleden. Bovendien bevestigde kredietbeoordelaar Moody’s vandaag wel de AAA-status van Frankrijk. Sarkozy riep de financiële markten dan ook op tot “kalmte”, meldt persbureau AP.

Critici vinden dat de beslissing van S&P’s om Frankrijk af te waarderen het mislukte financiële beleid van Sarkozy blootlegt. Het verlies van de gekoesterde triple A-rating komt nog geen honderd dagen voor de presidentsverkiezingen waar Sarkozy zich verkiesbaar heeft gesteld voor een tweede termijn.

Sarkozy reageerde vanavond niet op de afwaardering van het Europese noodfonds EFSF. Die verliest volgens S&P’s de felbegeerde AAA-rating.

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble verklaarde wel al dat er nog geen reden is om “hierop te handelen”. Duitsland is samen met Frankrijk de spil in de bestrijding van de schuldencrisis. Het land staat met 211 miljard euro voor het hoogste bedrag garant voor het Europese noodfonds, Frankrijk volgt met 158 miljard euro.

Het hoofd van het EFSF, Klaus Regling, liet meteen in een verklaring weten dat de afwaardering geen gevolgen zal hebben op de leencapaciteit van het fonds. Een lagere rating betekent een indicatie voor beleggers dat de kans dat hun leningen terugbetaald worden, kleiner wordt. Regling zei tegenover AFP dat de verlaging van de kredietwaardigheid niet betekent “dat het EFSF niet aan zijn huidige betalingsverplichtingen zou kunnen voldoen”, zeker als het maar één kredietbeoordelaar betreft. De president van de Europese Centrale Bank Mario Draghi liet in een reactie weten dat het EFSF opnieuw moet worden aangevuld, nu de kredietwaardigheid van twee van de zes landen waarop het EFSF steunt, is verlaagd.