'Ricky, kom, ik heb al een tijdje geen meisje gezoend'

Vorig jaar was er veel te doen over de harde beledigingen van presentator Ricky Gervais bij de uitreiking van de Golden Globes. Ook dit jaar nam de stand-up comedian de beroemdheden op de hak.

Ricky Gervais heeft tijdens de uitreiking van de Golden Globes weer uitgehaald naar filmsterren. „De Golden Globes staan tot de Oscars als Kim Kardashian tot Kate Middleton: een beetje goedkoper, een beetje beschonkener en eenvoudiger om te kopen”, begon de presentator. „Naar het schijnt, niets is bewezen.”

De eerste sneer van de avond ging naar Jodie Foster. De Britse komiek zei dat hij van tv-zender NBC, die de uitreiking van de Golden Globes uitzendt, de film The Beaver van Foster niet mocht noemen. Beaver is een Amerikaanse benaming voor het vrouwelijke geslachtsorgaan. „Ik heb The Beaver niet eens gezien”, benadrukte Gervais. „Ik heb het aan wat mannen hier gevraagd en die hebben hem ook niet gezien”, grapte de Brit over de lesbische Foster.

Gervais introduceerde Madonna spottend als de vrouw die zich nog altijd gedraagt als een maagd. De komiek kreeg de bal terug. „Als je echt gelooft dat ik nog een maagd bent, waarom breng je daar hier dan geen verandering in?” reageerde de popster. „Het is een paar jaar geleden dat ik voor het laatst een meisje zoende.” Madonna verwees naar haar kus met Britney Spears tijdens de uitreiking van de MTV Video Music Awards in 2003.

Ook Gervais’ landgenote Helen Mirren moest eraan geloven. „Scheten, boeren laten, vloeken, wilde seksscènes, zelfs poepen in een wastafel”, zei Gervais over de komedie Bridesmaids. „Ik heb gehoord dat ze ter voorbereiding een weekeinde hebben doorgebracht met dame Helen Mirren.”

George Clooney kreeg van de 50-jarige gastheer de bijnaam Cloonmeister General. „Als hij nog knapper en nog populairder wordt, dan staat hij hier volgend jaar waarschijnlijk te presenteren.” Achteraf zei Clooney dat hij de presentatie van Gervais „erg grappig” vond.

Gervais, die een keer opkwam met een biertje in zijn hand, kreeg vorig jaar veel kritiek over de lompheid van zijn grappen over ruggen van acteurs als Robert Downey Jr., Tim Allen en Bruce Willis. John Travolta en Tom Cruise noemde hij latente homoseksuelen.

Gervais presenteerde de Golden Globes voor de derde keer op rij. Hij heeft net als vorig jaar aangegeven dat dit echt zijn laatste jaar was als gastheer. (Novum)