Republikein Huntsman trekt zich terug, kiest opvallend voor Romney

Jon Huntsman gisteren nadat hij nog net een campagne-evenement afrondde in South Carolina. Foto AP / Matt Rourke

Jon Huntsman trekt zich terug uit de race om de Republikeinse presidentskandidaat te worden. De voormalige ambassadeur in China en gouverneur van Utah ziet de strijd tegen Mitt Romney als verloren.

Huntsman schaart zich nu opvallend genoeg achter de favoriet voor de eindzege van de Republikeinse verkiezingen, meldt onze correspondent in de Verenigde Staten.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Huntsman stopt en omarmt Romney - verrassend als je bedenkt hoe slecht de twee mormonen het kunnen vinden. Kain en Abel, noemde NYmag ze

Romney is volgens Huntsman nu de beste kandidaat. Hij zal zijn steun vandaag uitspreken in aanloop naar de voorverkiezingen in South Carolina, die de ondergang voor Huntsman betekende. Hij stopte veel geld in die bewuste staat om zo kiezers voor zich te winnen. Maar een poll wees deze week uit dat Huntsman slechts derde keus is.

The State, de grootste krant van South Carolina, schaarde zich vandaag juist achter Huntsman. De krant zei dat er maar twee geloofwaardige Republikeinse kandidaten zijn - Huntsman en Romney en dat de eerste de voorkeur geniet omdat hij principes heeft en op aardig wat terreinen ervaring heeft en omdat ‘hij een beduidend belangrijker boodschap’ heeft.

Romney lijkt tot dusverre de beste papieren te hebben om de Republikeinse nominatie naar de presidentsverkiezingen van november in de wacht te slepen. Hij heeft zowel in New Hampshire als eerder in Iowa de voorverkiezingen gewonnen.

    • Jules Seegers