Regering Roemenië bijeen om protesten

Roemeense regering in crisisberaad na aanhoudend protest tegen bezuinigingen van overheid

De Roemeense regering is zondag bijeengekomen voor crisisberaad over de aanhoudende demonstraties in het land. Sinds donderdag wordt er in Roemenië geprotesteerd. Betogers zijn boos over de dalende levensstandaard en de bezuinigingsmaatregelen die de regering heeft getroffen.

Gisteren raakten meer dan duizend betogers slaags met de politie in de hoofdstad Boekarest. De demonstranten gooiden met stenen en molotovcocktails. De agenten zetten traangas en lichtkogels in. Eén man stond korte tijd in brand. Zeker zes mensen liepen verwondingen op. Zaterdag gingen betogers in Boekarest ook al met de politie op de vuist. Daarbij vielen negen gewonden, onder wie een agent.Ook in de steden Iasi, Cluj, Deva en Gelati gingen honderden mensen de straat op. Betogers riepen om het aftreden van president Traian Basescu.

Aanleiding voor de protesten, de felste sinds het aantreden van Basescu in 2004, zijn het aftreden van een hoge ambtenaar bij het ministerie van volksgezondheid uit onvrede over voorgenomen hervormingen in de gezondheidszorg.

Volgens de Roemeense premier Emil Boc gaat de regering maandag in overleg met politici en burgerrechtengroepen over een nieuw voorstel voor hervormingen in de zorg.

Roemenië kreeg in 2009, toen de economie in het land met meer dan zeven procent kromp, een lening van twintig miljard euro van het Internationaal Monetair Fonds, de Europese Unie en de Wereldbank. In ruil voor de lening voerde de Roemeense regering forse bezuinigingen door. Zo zijn de salarissen van ambtenaren met 25 procent verlaagd, ook zijn belastingen verhoogd. Dit tot woede van de bevolking. Olie op het vuur is de vriendjespolitiek bij overheidsinstellingen en de wijdverbreide corruptie. (AP)