Reële economie versus macro-economie

Het belooft een onstuimige beursweek te worden. Talloze bedrijven uit binnen- en buitenland brengen hun jaarcijfers naar buiten.

Ter afwisseling van al het macro-economische nieuws over downgrades, ratings, staatsobligaties en Griekse schulden komt er deze week een stortvloed aan bedrijfsnieuws. Talloze grote spelers in binnen- en buitenland – van Goldman Sachs tot Google en ASML – presenteren hun jaarcijfers.

De resultaten van ASML, de chipmachinefabrikant uit het Brabantse Veldhoven, worden door analisten als een belangrijke indicator beschouwd voor zowel de hightech-sector als de economie in zijn geheel. De voortekenen waren afgelopen zomer nog ongunstig, toen de fabrikant waarschuwde dat het aantal orders voor chips – die in computers, tablets en mobiele telefoons terechtkomen – tegenviel.

Maar bij de bekendmaking van de cijfers over het derde kwartaal bleek dat de schade beperkt was gebleven. Sterker nog, ASML meldde over de eerste drie kwartalen van 2011 een winst van 30 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Woensdag zal blijken of de chipmaker werkelijk een recordomzet van 5,5 miljard euro over het hele jaar heeft weten te realiseren.

Een dag later presenteert ook chipfabrikant Intel, een goede klant van ASML die processors levert voor pc’s en netbooks, zijn jaarcijfers. Intel profiteert van de vraag naar alsmaar snellere servers en geheugen, maar is de dupe van de groeiende markt voor tablets die de verkoop van netbooks doet afnemen.

Een andere tegenvaller kwam vorig jaar van Intels belangrijkste partner Microsoft: de toekomstige versie van Windows 8 zal ook op chips met technologie van het Britse ARM draaien. Daarentegen kondigde internetbedrijf Google juist aan met de chips van Intel te gaan werken, voor het besturingssysteem Android.

Google, dat donderdag met zijn jaarcijfers komt, liet vorig jaar een enorme groei zien. Het internetbedrijf behaalde in het tweede kwartaal van 2011 een recordomzet van maar liefst 9 miljard dollar, een stijging van 32 procent op jaarbasis. De vraag is of de jaarcijfers opnieuw de verwachtingen van analisten overtreffen.

Met Microsoft – het bedrijf dat groot werd in de computers, maar vorig jaar naar verwachting voor het eerst meer mobiele telefoons dan pc’s verkocht – gaat het goed. Uit de kwartaalcijfers van oktober bleek dat Microsoft in de zomermaanden 7 procent meer omzet had gemaakt in vergelijking met dezelfde periode van het jaar ervoor. De winst steeg met 6 procent.

Verder komen deze week allerlei Amerikaanse (zaken)banken, vermogensbeheerders en andere financiële dienstverleners met hun cijfers naar buiten, zoals Citigroup, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Bank of America, Wells Fargo, Charles Schwab en BlackRock. De vraag is wat de gevolgen zijn van de voortdurende economische malaise zijn voor de winstcijfers. Banken kregen de afgelopen jaren harde klappen. Zij waren gedwongen nieuw geld aan te trekken, mensen te ontslaan en het dividend te verlagen.

Hoe het de supermarktketens Carrefour (na Walmart de grootste ter wereld) en Ahold vergaat, laten de concerns deze week zien met de bekendmaking van hun omzetcijfers. De vooruitzichten voor Carrefour zijn niet gunstig. In oktober gaf de Franse supermarktketen voor de tweede keer in drie maanden tijd een winstwaarschuwing af. Topman Lars Olofsson gaat uit van een daling van 15 tot 20 procent over heel 2011, zei hij, waarna het aandeel daalde.

Ahold noteerde in november een winststijging over het derde kwartaal. Zowel in Nederland als in de VS wist Ahold zijn omzet en marktaandeel te vergroten. Maar hoewel de nettowinst met ruim 15 procent steeg tot 257 miljoen euro, daalde het bedrijfsresultaat in Nederland met 7 miljoen tot 149 miljoen euro.

Gezien al dit cijfergeweld maken analisten en beleggers zich op voor een onstuimige beursweek. De grote vraag is of de problemen rond Griekenland en de eurozone de cijfers over de reële economie zullen verdringen.

    • Barbara Rijlaarsdam