Persbureau AP opent kantoor in Noord-Korea

Het Amerikaanse persbureau Associated Press (AP) opent vandaag een volwaardig kantoor in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang. Het is voor het eerst dat een westers persbureau hiervoor toestemming krijgt van het communistische bewind.

Het is niet duidelijk of de opening een gevolg is van het aantreden van de nieuwe leider Kim Jong-un vorige maand. Er werd al een paar jaar onderhandeld met het bewind in Pyongyang over een kantoor, dat ook schrijvende journalisten en persfotografen zou omvatten. Sinds 2006 beschikte AP al wel over een kantoor voor videoproducties.

Anders dan de Noord-Koreaanse media, die allemaal onder strikte staatscontrole staan, zullen de journalisten van het AP-kantoor zelfstandig kunnen werken volgens de normen die het persbureau ook elders in de wereld hanteert, verklaarde AP. Op het kantoor, dat overigens gevestigd zal zijn in hetzelfde gebouw als het nationale Noord-Koreaanse persbureau KCNA, zullen twee Noord-Koreaanse journalisten werken. Ze zullen worden begeleid door twee Amerikaanse collega’s die zijn gestationeerd op het AP-bureau in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul.

De primeur van het eerste buitenlandse persbureau heeft AP overigens niet. Het Chinese persbureau Xinhua was al geruime tijd vertegenwoordigd in Pyongyang. (AP, BBC)