Peking wil handel in yuan in Londen

China en Groot-Brittannië werken aan plannen om de Chinese renminbi, beter bekend als de yuan, in Londen te verhandelen.

De Britse minister van Financiën, George Osborne, heeft daarover vandaag in China technische afspraken gemaakt met de monetaire autoriteiten in Hongkong, een semi-autonome regio van China.

Later in de week ontmoet Osborne ook de hoogste financiële en monetaire autoriteiten in Peking. China is sinds begin 2011 begonnen met de geleidelijke, zij het net nog zeer beperkte gebruik van de yuan in het grensoverschrijdende handelsverkeer. Het is vooral ook een service aan Chinese multinationals en Chinese investeerders in het buitenland, waar ook niet-Chinese bedrijven gebruik van kunnen maken.

Hongkong blijft voorlopig het belangrijkste centrum voor internationale betalingen in yuans en de uitgifte van bedrijfsobligaties in de Chinese munt. Fastfoodverkoper McDonald’s was vorig jaar het eerste internationale bedrijf dat een yuan-obligatie uitgaf.

Britse regeringen lobbyen al geruime tijd zeer intensief in de Chinese hoofdstad om de leiders te bewegen Londen te kiezen als centrum voor de – nog beperkte – handel in de yuan en ook om Londen als vestigingsplaats te kiezen voor de Europese kantoren van de Chinese staatsfondsen, waaronder China Investment Corporation (CIC).

China heeft nog geen officiële beslissing genomen, maar uit de overeenkomst van Osborne en de monetaire autoriteiten in Hongkong wordt afgeleid dat Londen in de race om Chinese financiële instellingen op kop ligt. Ook Frankfurt en Amsterdam zijn geïnteresseerd, maar lijken zich minder hard in te spannen, want alleen de Britten onderhandelen op ministerieel niveau met de Chinezen.

De stapsgewijze internationalisering van de yuan voor bedrijven betekent nog niet dat China op het punt staat de volksmunt vrij verhandelbaar of ook buiten China inwisselbaar te maken. De Chinese leiders beschouwen de munt niet als een verhandelbaar product, maar als een instrument om economisch groeibeleid mee te voeren. Daarom weerstaan zij alle druk om de yuan convertibel te maken.