Opnieuw stakingen in Nigeria om benzineprijs

Vandaag zijn er opnieuw stakingen in Nigeria. Er is nog steeds geen akkoord over de stijgende benzineprijs

Twee grote vakbonden in Nigeria hebben een hervatting van de landelijke stakingen aangekondigd. Dit weekend werd een pauze ingelast, maar vandaag wordt het werk weer neergelegd vanwege de verdubbeling van benzineprijzen.

Zondagavond leidden de gesprekken met de regering tot niets. President Goodluck Jonathan heeft de subsidies op benzine opgeheven per 1 januari om te kunnen investeren in de infrastructuur. Na het afschaffen van de subsidies is de brandstofprijs gestegen van 35 naar 75 eurocent per liter. De prijzen voor voedsel en transport zijn verdubbeld.

Maandag begon de staking waardoor veel winkels, banken en benzinestations gesloten bleven. Ook de olie- en gasindustrie dreigt nu stil komen te liggen. De vakbonden willen dat de subsidies weer worden ingevoerd, maar president Jonathan wil niet verder gaan dan een korting op de nieuwe prijzen.

Het lijkt erop dat Jonathan de reactie van de bevolking heeft onderschat, wat aantoont hoe groot de kloof is tussen de puissant rijke politieke elite en de doorsnee Nigeriaan. Die moet rondkomen van 1,6 euro per dag. Afschaffing van de subsidie heeft een enorme impact. Nigerianen gebruiken brandstof niet alleen voor auto’s en motorfietsen, maar ook voor de generatoren die huishoudens en bedrijven draaiende houden als de stroom uitvalt.

De staking en bijbehorende betogingen verlopen grotendeels zonder geweld. Toch kwamen eerder deze week enkele mensen om en vielen er vele gewonden. Ondertussen wordt het land geteisterd door aanslagen van de radicaal islamitische groep Boko Haram. In het Noord-Oosten van Nigeria zijn gisteren opnieuw twee inwoners van Tsjaad doodgeschoten door gewapende mannen. Het is nog niet bekend wie de daders zijn. (NRC)