Bestuursraad Ajax: geen verzoening Cruijff en Van Gaal

Johan Cruijff, met naast hem Wim Jonk, tijdens de eerste zitting van het kort geding in december. Foto NRC / Olivier Middeldorp

Johan Cruijff en Louis van Gaal zijn niet bereid om samen te werken bij Ajax. Tot die conclusie komt de bestuursraad na een aantal vertrouwelijke gesprekken met beide clubiconen. De algemene ledenraad had de bestuursraad in december gevraagd om de mogelijkheid tot een verzoening tussen de twee te onderzoeken.

De gesprekken met de twee gaven geen hoop om tot een samenwerking te komen omtrent het technisch beleid, meldt de bestuursraad in een verklaring. Over de exacte inhoud van de gesprekken worden geen mededelingen gedaan, meldt persbureau Novum.

Hennie Henrichs, de voorzitter van de bestuursraad, was volgens sportredacteur van NRC Handelsblad Bart Hinke de laatste persoon bij Ajax die nog aandrong op een samenwerking tussen Cruijff en Van Gaal.

“Dat was wel een beetje een tegemoetkoming naar de leden, die tijdens de algemene ledenvergadering duidelijk maakten dat ze graag wilden dat deze verzoening werd onderzocht. Daar stelde Henrichs zich presidentieel op door een mogelijke samenwerking toch nog te onderzoeken, maar de bestuursraad heeft nu de realiteit moeten aanvaarden.”

De conclusie van de bestuursraad onderstreept de woorden van Cruijff vandaag in zijn column in De Telegraaf. De legendarische nummer 14 liet daarin weten een samenwerking met Van Gaal uit te sluiten.

Woensdag hoger beroep - 10 februari aandeelhoudersvergadering

Woensdag dient het hoger beroep van een kort geding dat Cruijff en zijn medestanders – vooral jeugdtrainers – aanspanden tegen diens medecommissarissen Steven ten Have, Paul Römer, Marjan Olfers en Edgar Davids. De voorzieningenrechter schorste op 12 december de voorgenomen aanstelling van directeuren Van Gaal en Martin Sturkenboom. De vier gedaagde commissarissen en de Ajax-directie zijn het oneens met de uitspraak.

De Ajax Supporters Delegatie – die bestaat uit zes supportersverenigingen – heeft intussen in een open brief aan de bestuursraad het vertrouwen opgezegd in de vier commissarissen die zonder medeweten van Cruijff de komst van Van Gaal hebben voorbereid. De supporters vragen Henrichs als voorzitter van de bestuursraad druk te zetten op het viertal “om het hoger beroep te laten varen, alsnog vrijwillig op te stappen en volledige medewerking te verlenen aan hun opvolging”.

Volgens Hinke komt er begin februari duidelijkheid over hoe het verder zal gaan bij Ajax. Hinke:

“Op negen februari doet de rechter uitspraak in het hoger beroep. De volgende dag is er een aandeelhoudersvergadering van Ajax. Dat kan de raad van commissarissen in het geheel worden weggestemd.”

    • Lex Boon