Ook beroemdheden stelen uit ijdelheid

Een Britse tv-kok is betrapt bij het stelen van kaas. Hij is niet de eerste bekendheid die zich bezondigt aan winkeldiefstal. Waarom stelen goedbetaalde sterren?

Hij voelt zich „heel erg schuldig” en heeft geen idee waarom hij het heeft gedaan. „Het is allemaal erg vernederend.”

Antony Worrall Thompson is door het stof gegaan nadat hij vorige week werd betrapt op diefstal uit een Tesco supermarkt. De chef-kok, bekend van het kookprogramma Ready Steady Cook, had kaas, brood en drie uien uit de winkel meegenomen zonder te betalen.

Daarmee schaart Thompson zich in een lange rij van stelende sterren. Zo werd Lost-actrice Bai Ling twee jaar geleden betrapt op het stelen van twee pakjes batterijen en twee tijdschriften. Vorig jaar haalde de Tsjechische president Vaclav Klaus het nieuws omdat hij tijdens een persconferentie zich onterecht een pen zou hebben toegeëigend. Op YouTube is het filmpje van de stelende president al ruim 800.000 keer bekeken. In eigen land kwam voetbaltrainer Frits Korbach in 2006 in opspraak. De vorig jaar overleden trainer werd betrapt op het stelen van een pakje rosbief.

Waarom doen ze het? „Het is spelen met de verboden vrucht”, zegt hoogleraar forensische psychiatrie Frans Koenraadt van de Universiteit Utrecht. „Beroemdheden zitten allemaal goed in de slappe was, ze hebben geen noodzaak om te stelen. De spanning maakt het voor deze mensen aantrekkelijk.” Sommigen ervaren een winkeldiefstal als een ‘aparte sensatie’, zegt Koenraadt. „Als het gelukt is, kan de dief er een triomfantelijk gevoel aan overhouden.” En dat maakt de kans op herhaling groter, aldus de hoogleraar. „Het smaakt naar meer. ‘De vorige keer ging het ook goed’, dat gevoel. Ze scheppen voor zichzelf een precedent, en dat brengt de sneeuwbal aan het rollen.”

Bij sommige beroemdheden speelt ook ijdelheid een rol. Koenraadt: „Ze denken: ik mag mij dit best toe-eigenen. Anderen doen het ook, dus dan mag ik het zeker.”

En wat stelen de bekendheden? Dat varieert, maar in het algemeen wordt voornamelijk cosmetica gejat, blijkt uit gegevens van Detailhandel Nederland. „Vooral lippenstift is populair onder dieven”, zegt woordvoerder Sander van Golberdinge. „Het is klein. Makkelijk mee te nemen.” Dat make-up het vaakst wordt ontvreemd, ligt ook aan het feit dat pubermeisjes oververtegenwoordigd zijn in de politiecijfers. Ze stelen meer dan puberjongens. Van alle kleptomanen, mensen die stelen uit dwang, is zelfs 90 procent vrouw. Van Golberdinge: „Winkeldiefstal is een heel geemancipeerd delict.”

    • Andreas Kouwenhoven