Onderzoeksraad zeer kritisch over Moerdijk

Dat blijkt uit een conceptrapport dat in handen is van de NOS.

. De Onderzoeksraad voor Veiligheid velt een hard oordeel over de gang van zaken rond de brand bij Chemie-Pack begin vorig jaar. De crisiscommunicatie was een chaos. Zowel het bedrijf, de gemeente Moerdijk en de veiligheidsregio’s Midden- en West-Brabant als Zuid-Holland Zuid lieten fikse steken vallen.

Dat staat in het conceptrapport van de raad, dat in handen is van de NOS. Het rapport verschijnt eind deze maand. Chemie-Pack probeert in een kort geding publicatie te voorkomen. Volgens het bedrijf staat het rapport vol met fouten. De rechter doet woensdag uitspraak.

In het rapport staat dat Chemie-Pack zich niet aan de voorwaarden van de vergunning, het eigen beleid en de procedures heeft gehouden, waardoor de brand kon escaleren.

De gemeente Moerdijk was volgens de raad bij het verlenen en het controleren van de vergunningen te laks. Daarnaast faalde volgens de onderzoeksraad ook de communicatie rond de brand.

In augustus oordeelde de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid al dat de brandweerzorg voor het industrieterrein Moerdijk niet op orde was. Er werd onvoldoende rekening gehouden met mogelijke ongevallen bij de zeventien gevaarlijke bedrijven in Moerdijk. Het Openbaar Ministerie spande daarom een proces aan tegen de leiding van Chemie-Pack, dat op 21 maart wordt voortgezet. (NRC)