Nadal laakt lakse Federer bij dispuut volle kalender

Voorafgaand aan de Australian Open had Rafael Nadal dit weekend stevige kritiek op Roger Federer. De Spanjaard vindt dat de Zwitser zich als voorzitter van de spelersraad van de organisatie van proftennissers ATP moet uitlaten over het zware speelschema.

De twee tennisrivalen zijn altijd respectvol met elkaar omgegaan, maar de discussie over de kalender lijkt een onderling conflict te veroorzaken. Veel spelers, onder wie Nadal, vinden dat het speelschema ingekort moet worden. Federer liet gisteren echter weten dat hij niet als front man de problemen aan de orde wil stellen.

Nadal is het daar niet mee eens. „Zwijgen komt hem goed uit. Alles is positief. ‘Het is allemaal goed voor mij, ik zie eruit als een gentleman’ en de rest kan zelf branden”, zei Nadal over Federer.

Nadal en de Schot Andy Murray hebben de afgelopen maanden herhaaldelijk geklaagd over de volgens hen overvolle kalender. Die zou veel onnodige blessures veroorzaken en de sport geen goed doen, aldus de nummers twee en vier van de wereldranglijst.

Spelers hebben zaterdag tijdens een vergadering in Melbourne weer gesproken over eventuele stakingsacties. Nadal zei dat de spelers hun toevlucht zullen nemen tot „stevige acties”, als de kalender niet wordt ingekort.

Zowel Nadal als Federer heeft zich vandaag geplaatst voor de tweede ronde van de Australian Open. De Spanjaard won in drie sets van de Amerikaan Alex Koetsnetsov: 6-4, 6-1 en 6-1. De Zwitser had weinig moeite met de Rus Alexander Koedriavtsev: 7-5, 6-2 en 6-2. Bij de vrouwen won titelverdedigster Kim Clijsters van Maria Joao Koehler uit Portugal: 7-5 en 6-1. (AP)