Tweede moordenaar joods gezin veroordeeld tot vijf keer levenslang

Caption: FILE - In this March 12, 2011 file photo ZAKA rescue and recovery personnel carry a bag containing the body of a Fogel family member from a home in the West Bank Jewish settlement of Itamar. An Israeli military court has convicted on Monday, Nov. 28, 2011 a second Palestinian in the gruesome murders of five members of the Fogel family, including a baby, in March 2011.(AP Photo/Ariel Schalit, Files) Hulpverleners dragen de lichamen van de vermoorde gezinsleden uit het huis in Itamar, 12 maart 2011. Foto AP / Ariel Shalit

De Palestijnse student Amjad Awad werd vandaag veroordeeld tot vijf keer levenslang voor de moord op vijf leden van een joods gezin op de Westelijke Jordaanoever in maart vorig jaar.

De moorden zorgden voor veel ophef en onrust in Israël omdat het ging om een gezin met drie kinderen van elf jaar, drie jaar en één maand oud. Twee kinderen van twee en acht jaar oud overleefden de aanval. Awad zou samen met zijn neef Hakim Awad, die in oktober al tot vijf keer levenslang werd veroordeeld, ‘s nachts het huis in de nederzetting Itamar binnengedrongen zijn en de inwoners met messteken om het leven gebracht hebben. Beide neven bekenden de moorden te hebben gepleegd en forensisch onderzoek verbond het tweetal aan de aanval op het gezin.

De nederzetting Itamar:


Grotere kaart weergeven

Volgens de Israëlische krant Ha’aretz overwoog de rechtbank van het Israëlische leger de doodstraf toe te passen, omdat Awad “geen spijt heeft van zijn daden”, maar besloot deze eis van de militaire aanklager niet in te willigen.

Volgens onze correspondent Leonie van Nierop kwam de veroordeling van Hawad niet als een verrassing. Maar de moord houdt nog steeds de gemoederen bezig in Israël. Van Nierop:

“Omdat de andere moordenaar al een vergelijkbare straf kreeg, komt deze uitspraak niet als een verrassing. Maar hij beroert wel de gemoederen. De moordpartij bracht destijds in Israël, en overigens ook in de Palestijnse gebieden, een golf van ontzetting teweeg die nog steeds niet volledig is weggeëbd. De naam [van het gezin] Fogel zit diep in het collectieve bewustzijn en er wordt in de Israëlische media nog wekelijks aan de moordpartij gerefereerd. In de online commentaren onder die berichtgeving woedt nog steeds discussie over de al dan niet begrijpelijke motivatie van de moordenaars, omdat de familie Fogel willens en wetens in een nederzetting in bezet Palestijns gebied was gaan wonen die illegaal is volgens internationaal recht.”

    • Hans Klis