Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Moody’s: Frankrijk behoudt triple A-status

Kredietbeoordelaar Moody’s vindt dat Frankrijk momenteel nog kredietwaardig genoeg is voor een triple A-status. Afgelopen vrijdag nog ontnam Standard & Poor’s het land deze status. Ook werden Spanje, Italië en Portugal toen afgewaardeerd.

‘Frankrijk is momenteel stabiel’

Volgens Moody’s is het vooruitzicht voor Frankrijk stabiel genoeg voor het hoogst mogelijke niveau van kredietwaardigheid, terwijl Standar & Poor’s deze als negatief beoordeelt. Dat betekent dat deze beoordelaar de mogelijkheid ziet van verdere daling in de komende zes tot 24 maanden. Moody’s geeft Frankrijk wel een positief oordeel maar doet nog geen uitspraken over het toekomstperspectief van het land, en benadrukt daarnaast dat de groeivooruitzichten voor het land risico’s in zich hebben voor de “begrotingsplannen van de Franse regering.”

In een verklaring liet de kredietbeoordelaar weten dat het de markt het komende kwartaal nauwlettend zal volgen, als onderdeel van “het initiatief om de algehele structuur van onze ratings opnieuw in kaart te brengen.”

Sarkozy: meeste hervormingen liggen op koers

De Franse president Nicolas Sarkozy, die momenteel in Spanje een bezoek brengt aan koning Juan Carlos ging volgens AP vandaag niet in op de afwaardering van afgelopen vrijdag. Wel wilde hij ingaan op de aanpak van de eurocrisis:

“Spanje en Frankrijk staat veel te doen om Europa uit de herhaaldelijke crisis te helpen waarin het zich al drie jaar bevindt.”

Twitter avatar SARKOZY_2012 Nicolas Sarkozy 2012 TRIBUNE de Frédéric Lefebvre - Triple A : surtout garder le cap des réformes! http://t.co/OfG3Y3GO #AAA

De afwaardering van afgelopen vrijdag betekent dat het moeilijker wordt voor Frankrijk om de schulden het hoofd te bieden volgens NRC-economieredacteur Melle Gerschagen. Het land wordt minder gezien als een betrouwbare terugbetaler en moet dus meer gaan betalen voor het lenen van geld. Tot dusver leende Frankrijk geld voor “een historisch laag tarief”, zeker als je die vergelijkt met het tarief van Duitsland, aldus persbureau AFP.

Door de hoge schulden van Frankrijk lag de afwaardering van het land in de lijn der verwachting, aldus Gerschagen. Frankrijk heeft wel een relatief lage staatsschuld, maar de economie groeit nauwelijks en de uitgaven stijgen. Ook hebben Franse banken grote portefeuilles in bezit met staatsobligaties van perifere eurolanden. De problemen in Griekenland en Italië maken Frankrijk ook kwetsbaarder.

Gevolgen voor bestrijding eurocrisis

Garschagen schreef eerder in NRC Handelsblad dat de gevolgen van de afwaardering door Standard & Poor’s verder reiken dan alleen Frankrijk zelf. De functionaliteit van het noodfonds EFSF lijdt onder de dalende kredietwaardigheid van het land:

“Belangrijker dan de Franse imagoschade zijn de gevolgen voor de bestrijding van de eurocrisis. Bij de oprichting van noodfonds EFSF kregen de toenmalige AAA-landen (Frankrijk, Oostenrijk, Luxemburg, Duitsland, Finland en Nederland) een cruciale rol toebedeeld. Het noodfonds zou alleen goedkoop geld kunnen lenen bij beleggers wereldwijd als de zes kredietwaardigste en dus betrouwbaarste landen garant stonden voor alle obligaties die het EFSF op de kapitaalmarkt ophaalde. Noodfonds EFSF zou dat goedkope geld uitlenen aan eurolanden die wegens schuldproblemen zelf torenhoge rentes moesten betalen. Nu Frankrijk en Oostenrijk de AAA-status kwijt zijn, wordt lenen voor het EFSF duurder. Daardoor wordt het noodfonds minder effectief.”

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Alain Juppe bestempelde het oordeel van kredietbeoordelaars vorige maand weten als “subjectief en politiek”. De mogelijkheid van het verlies van de triple A-status van Frankrijk deed hij toen van de hand als “geen goed nieuws, maar net zo min een ramp.”