Mannenmode Milaan najaar 2012 (2): de parodie van Prada

Op dezelfde avond dat in Los Angeles de Golden Globes werden uitgereikt, liepen in Milaan negen beroemde acteurs over een rood tapijt. Sterren als Tim Roth, Gary Oldman, Adrien Brody en Willem Dafoe hadden zich laten strikken voor de mannenshow voor najaar 2012 van Prada. Zo’n cast zegt iets over de aantrekkingskracht, en dus de

Gary Oldman als Prada-modelGary Oldman als Prada-model

Op dezelfde avond dat in Los Angeles de Golden Globes werden uitgereikt, liepen in Milaan negen beroemde acteurs over een rood tapijt. Sterren als Tim Roth, Gary Oldman, Adrien Brody en Willem Dafoe hadden zich laten strikken voor de mannenshow voor najaar 2012 van Prada.
Zo’n cast zegt iets over de aantrekkingskracht, en dus de macht, van Prada, en dat laatste was ook letterlijk het thema van de show. De industriële ruimte waar het Italiaanse modehuis zijn shows houdt was met een gigantisch rood tapijt en al even buitenproportionele, abstracte kroonluchters veranderd in, zoals het modehuis het noemde, „een paleis van rollenspel”.
Miuccia Prada speelde in haar collectie met de traditionele codes van de mannengarderobe: krijtstreep, strenge, getailleerde jassen, double breasted colberts. Maar dit was niet zomaar een parade van powerpakken – ze had er een ironische, eigen draai aan gegeven. Of zoals ze na afloop zei: ,,Het was een parodie op macht.”
Onder alle outfits werd een overhemd met een overdreven hoge kraag gedragen, waar nog een col onder zat, waardoor de modellen hun hoofd wel hoog moesten dragen. Sommige jassen hadden het motief van een kamerjas, en hier en daar werden twee jassen over elkaar heen gedragen. In borstzakken waren bloemen van stof gestoken, er waren wat nepmedailles opgespeld, een paar  overhemden hadden een dessin van pistolen  en twee modellen leken vergeten hun broek aan te trekken.

Niet dat de kleding door die ingrepen aan kracht verloor - de combinatie van stoerheid en aandoenlijkheid was onweerstaanbaar. Als er een show was waarin het dit seizoen zo populaire double-breasted colbert en de bij ontwerpers  zo mogelijk nog geliefdere getailleerde knielange jas er spannend uitzagen, dan was het deze.

Wordt wederom vervolgd.

Fotografie: Peter Stigter

    • Milou van Rossum