Leeftijdloze List neemt afscheid

70 jaar Liesbeth door Albert Verlinde Entertainment. Gezien: 14/1 in Koninklijke Schouwburg, Den Haag. Tournee t/m 20/3. Inl. theaterhits.nl ****

We mogen het noemen zoals we willen, zegt Liesbeth List: een jubileumvoorstelling, een verjaarsfeest of een afscheidsvoorstelling – want ze zal heus nog wel eens zingen, maar aan lange tournees begint ze niet meer. Kort na haar zeventigste verjaardag ging zaterdag 70 jaar Liesbeth in première, waarin ze terugkijkt op haar carrière en nog eens zingt wat we haar altijd weer willen horen zingen. Heel wat Brel dus, en Shaffy natuurlijk, plus Theodorakis en Frank Boeijen. Met een enkel verklarend verhaaltje, vaak ietwat ironiserend, tussen de nummers door.

Tien jaar geleden speelde de leeftijdloos geworden List ook al eens zo’n show, toen ter gelegenheid van haar veertigjarig artiestenjubileum. Nu heeft ze, samen met regisseur Eddy Habbema, een nieuwe keus en een nieuwe, stijlvolle rangschikking gemaakt, die toch weer verrast door de kwaliteit van de liedjes die ze in de loop der jaren de hare mocht noemen. En ze wordt begeleid door haar vaste vijfmansband die kan uitblinken in het traditionele kleinkunstgeluid (met accordeon), maar ook in de robuuste rockklank die een nummer als Non, je ne regrette rien extra bijtend maakt.

Twee keer klinkt Ramses Shaffy. Via een video-opname zingt hij Laat me, terwijl List het Franse origineel laat horen, en in het fameuze Pastorale zingt gitarist Peter van Benthem met overtuigende flair de Shaffy-partij. Dat zijn hoogtepunten, maar niet de enige.

    • Henk van Gelder