Kortkolom wetenschap

Geestelijke vader van supertelescoop dood

Rotterdam Britse astronomen zijn geschokt door de dood van hun collega, astrofysicus Steven Rawlings (50) van de universiteit van Oxford, die woensdag dood werd aangetroffen in een bungalow in de kleine stad Southmoor, net buiten Oxford. Een man die eerder werd aangehouden op verdenking van moord, is op borgtocht vrijgelaten. Rawlings was een van de drijvende krachten achter het SKA-project. Deze Square Kilometer Array moet de grootste radiotelescoop ooit worden. De op 1,7 miljard euro begrootte telescoop zal, als het project doorgaat, bestaan uit ruwweg drieduizend radioantennes op een vierkante kilometer. Samen moeten die bestuderen hoe uit het eerste maagdelijke gas in de kosmos sterren ontstonden, en later ook planeten als de aarde. In maart wordt besloten of de SKA-telescoop in Australië of Zuid-Afrika komt te staan. (NRC)

Russische Marssonde verbrandt boven zee

Rotterdam. De Russische Marssonde Phobos-Grunt is gisteren rond 18.45 uur Nederlandse tijd ruim duizend kilometer ten westen van de zuidpunt van Chili in de dampkring verbrand. Zijn roemloze einde werd later die avond bevestigd door het Russische ruimteagentschap Roscosmos. Phobos-Grunt had bodemmateriaal van het Marsmaantje Phobos naar de aarde moeten halen. Hij bleef echter na zijn lancering op 9 november door het weigeren van zijn hoofdmotor in een lage baan om de aarde draaien. Ook was geen radiocontact meer mogelijk, misschien doordat de zonnepanelen als gevolg van een obstakel of een ongelukkige stand van de sonde te weinig elektriciteit produceerden. Met Phobos-Grunt is ook de kleine Chinese satelliet Yinghuo 1 verloren gegaan, die eveneens in een baan om Mars had moeten komen. (NRC)

Na zelfbevestiging kun je slecht nieuws aan

Rotterdam. Als mensen net hebben nagedacht over een belangrijke karaktereigenschap van zichzelf, zijn ze eerder bereid om informatie te vragen over een gevaarlijke ziekte die ze misschien onder de leden hebben. In onderzoek in Psychological Science (12 januari online) weigerde normaal gesproken iets meer dan de helft van de mensen hun kans te laten berekenen op een (fictieve) levensbedreigende ziekte. Dat gold zelfs voor tweederde tot driekwart van de mensen als de ziekte werd voorgesteld als onbehandelbaar of als er een verplichting gold zich te laten onderzoeken. Na zelfbevestiging, zoals de therapeutische interventie wordt genoemd, daalde het aandeel weigeraars tot 15 à 20 procent. Dan kunnen mensen bedreigingen beter aan, is het idee. (NRC)