Kortkolom media

Pirate Bay stopt met omstreden torrents

Amsterdam. De Zweedse downloadsite The Pirate Bay stopt binnen een maand met aanbieden van torrent-bestanden, waarmee gebruikers muziek, films en software kunnen downloaden. The Pirate Bay blijft wel magnet links aanbieden, waarmee de site verwijst naar andere downloadsites. Dat scheelt het bedrijf veel kostbare bandbreedte. Volgens de website staat de beslissing los van de gerechtelijke vonnissen in Nederland, Filland en België, waarin werd bepaald dat de site moet worden geblokkeerd. Vorige week bepaalde de Haagse rechter dat internetproviders Ziggo en Xs4all binnen tien dagen The Pirate Bay moeten afsluiten. Volgens auteursrechtorganisatie BREIN zijn de aangeboden bestanden grotendeels illegale kopieën. Het downloaden van muziek en films voor eigen gebruik is toegestaan in Nederland. Het verspreiden van de illegale kopieën niet. In het geval van dowloaden via een torrentsite als The Pirate Bay is sprake van het laatste, vond de rechter. The Pirate Bay wordt al jarenlang door procedures bedreigd. De vier oprichters werden in 2009 veroordeeld tot één jaar cel. (NRC)

Murdoch twittert tegen Google en Obama

Rotterdam. Mediatycoon Rupert Murdoch hekelde gisteren op Twitter Google en de Amerikaanse president Obama, naar aanleiding van de omstreden wet SOPA, die schending van het auteursrecht op internet moet tegengaan. Volgens Murdoch steelt Google van andere mediabedrijven en is het de grootste internetpiraat ter wereld. Obama is volgens Murdoch de vazal van Google. Murdoch begreep dat Obama niet geheel achter de wet staat, waarover binnenkort wordt gestemd. (NRC)

Mad Men 5: 25 maart

Amsterdam. De vijfde reeks van de televisieserie Mad Men begint op 25 maart. Dat heeft de Amerikaanse tv-zender AMC bekendgemaakt. De fans moesten lang wachten; seizoen 4 was in oktober 2010 afgelopen. De opnames lagen stil omdat schrijver Matthew Weiner ruzie had met ABC en producent Lionsgate. (NRC)