Kortkolom economie

Chipshol overlegt niet langer met Schiphol

Door een onzer redacteuren

Amsterdam. Het bedrijf Chipshol overlegt niet langer met luchthaven Schiphol over een schikking van het slepende conflict tussen de twee partijen. Dat hebben vader en zoon Jan en Peter Poot van Chipshol gisteren laten weten. Twee jaar hebben ze volgens Chipshol overlegd om tot een oplossing te komen. Het conflict draait om grond rond de luchthaven. Chipshol zegt dat het jaren is tegengewerkt door Schiphol en de Staat bij het ontwikkelen van grond die ze in bezit hebben. Schiphol is in 2007 vanwege tegenwerking ook tot betaling van een schadevergoeding veroordeeld. In de bespreking bood Schiphol volgens Chipshol veel te lage bedragen voor twee terreinen van Chipshol. (NRC)

Gastop Rusland en Oekraïne mislukt

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Een belangrijke bijeenkomst dit weekeinde van de Oekraïense energieminister en de topman van het Russische staatsgasbedrijf Gazprom, bedoeld om een oplossing te bereiken voor het snel oplopende gasconflict tussen de twee landen, heeft niets opgeleverd. Daardoor blijft de onzekerheid over het uitbreken van een nieuwe ‘gasoorlog’ tussen Rusland en Oekraïne toenemen. Oekraïne wil een lagere prijs voor het gas dat het van Rusland koopt, maar Rusland weigert dat, tenzij Oekraïne een deel van zijn gasinfrastructuur aan Rusland verkoopt. (NRC)

Value8 doet bod op leeg beursfonds Fornix

Rotterdam. Value8 wil een openbaar bod uitbrengen op het lege beursfonds Fornix BioSciences. Dat heeft de investeringsmaatschappij van Peter Paul de Vries vanochtend aangekondigd. Value8 heeft het bestuur van Fornix van dit voornemen op de hoogte gesteld. Value8 wil Fornix gebruiken voor een zogeheten reverse listing voor andere bedrijven. Door Fornix over te nemen kunnen bedrijven gemakkelijk een beursnotering krijgen. Value8 steeg vanochtend 5 procent in waarde. (NRC)