Kortkolom buitenland

President Nigeria komt benzinebetogers nader

Lagos. Na een week van protesten en stakingen heeft de Nigeriaanse president Goodluck Jonathan vanochtend aangekondigd de benzineprijs te verlagen. In een televisietoespraak zei hij dat de prijs met 30 procent zou verlagen, maar tegelijkertijd zei hij dat de protesten gekaapt waren door „provocateurs”. De vraag is of de concessie voldoende zal zijn. De vakbonden hebben de protesten opgeschort, maar de stakingen lijken door te gaan in afwachting van de onderhandelingen met de regering. (AP, Reuters)

‘Jon Huntsman uit race om presidentschap VS’

Washington. Jon Huntsman trekt zich terug uit de race om de Republikeinse nominatie voor het presidentschap, zei zijn campagnemanager gisteren. Naar verwachting steunt Huntsman, die het besluit vandaag zou aankondigen, vanaf nu koploper Mitt Romney. Bij de voorverkiezingen vorige week in New Hampshire kwam Huntsman niet verder dan een derde plaats. Behalve Romney zijn nog vier kandidaten over. (AP)

Fel protest in Roemenië tegen bezuinigingen

Boekarest. Op verschillende plaatsen in Roemenië is dit weekend fel geprotesteerd tegen bezuinigingsmaatregelen die twee jaar geleden zijn afgesproken met het IMF. Veel betogers eisten het aftreden van president Basescu en premier Boc. De protesten tonen het ongenoegen onder de Roemenen over de effecten van de regeringsmaatregelen. Tientallen mensen raakten gewond in botsingen met de politie. (Reuters, AFP)

Strijders Al-Qaeda bezetten stad Jemen

Sana’a. Zo’n 200 strijders van het Al-Qaeda-filiaal in Jemen hebben vanochtend de stad Radda, 130 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Sana’a, bezet. Volgens veiligheidsfunctionarissen hebben Al-Qaeda-eenheden legerstellingen overgenomen en de gevangenis opengezet. Niet eerder heeft de extremistengroep zo dichtbij Sana’a een stad bezet. Al-Qaeda heeft geprofiteerd van de machtsstrijd tussen president Saleh en de oppositie. (AFP, AP)