Koninklijk paar ‘verkoopt’ vakantievilla Mozambique

De in opdracht van prins Willem-Alexander en prinses Maxima gebouwde vakantievilla in Mozambique. Foto NRC / Peter Vermaas

Prins Willem-Alexander en prinses Maxima hebben hun vakantievilla in Mozambique van de hand gedaan. Dat schrijft premier Rutte in een brief aan de Tweede Kamer.

Het is het koninklijk paar niet gelukt om het huis aan een particulier te verkopen. Premier Rutte schrijft dat het paar de villa voor “een symbolisch bedrag” heeft verkocht aan Machangulo SA, de organisatie die het project beheert. In de brief schrijft Rutte dat de organisatie het huis alsnog zal proberen te verkopen en dat de financiële risico’s voor Willem-Alexander en Maxima zijn.

“Machangulo SA is de organisatie die opereert als een vereniging van eigenaren (VvE) en als zodanig het project op het schiereiland in Mozambique beheert. De eigendom van de woning, de aandelen in de SA en het bouwrecht op de overige percelen gaan daarmee over van de Prins en Prinses naar de VvE. De VvE heeft op zich genomen het huis door te verkopen, waarbij het financiële riscio bij de Prins en Prinses ligt.” - Kamerbrief premier Rutte

Veel ophef over woning

De prins kondigde reeds in november 2009 aan zijn controversiële woning te gaan verkopen. Dat gebeurde onder druk van de Tweede Kamer, die bezorgd was over de toenemende kosten van de beveiliging in de villa en de zakenpartners van de prins. Vermoedens van gesjoemel met bouwmaterialen en het winstoogmerk van de onderneming zorgden voor extra ophef.

De villa – die volgens lokale bronnen omgerekend 2 miljoen euro zou moeten kosten – werd volgens de Rijksvoorlichtingsdienst maar niet opgeleverd. De projectontwikkelaar beweerde echter in NRC Handelsblad dat de woning in de zomer van 2010 wel degelijk was voltooid. Willem-Alexander en Maxima verbleven er bovendien al tijdens het WK voetbal in Zuid-Afrika vorig jaar.

Slapeloze nachten voor Willem-Alexander

In 2009 liet prins Willem-Alexander weten dat hij slapeloze nachten heeft gehad van de commotie die is ontstaan over de vakantievilla. In een brief aan de toenmalige premier Balkenende liet de prins later weten dat de discussie die is ontstaan “haaks [staat] op hetgeen wij wilden en willen bereiken, niet alleen een vakantiehuis op een mooie rustige plek waar privacy gewaarborgd is, maar tegelijkertijd ook een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de lokale bevolking”.

Het koninklijk paar heeft volgens Rutte nu geen enkele bemoeienis meer met het project in Mozambique.

Een reportage van de NOS uit 2009 over de brief van Willem-Alexander aan toenmalig premier Balkenende.