Klijnsma gaat FNV hervormen

Oud-staatssecretaris voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid Jetta Klijnsma (PvdA) gaat de hervorming van de FNV Vakcentrale leiden. Dat heeft Klijnsma (1957) vanochtend bekendgemaakt in het hoofdkantoor van de vakcentrale in Amsterdam.

Rond 1 mei wil Klijnsma een conceptplan met statuten hebben afgerond. In juni moet vervolgens het oprichtingscongres van de zogenoemde Nieuwe Vakbeweging plaatshebben. De commissie van ‘kwartiermakers’ die Klijnsma gaat leiden bestaat verder uit Marjan van Noort (directeur Stichting Nederlands Participatie Instituut), Tuur Elzinga (Eerste Kamerlid voor de SP), Frank Bluiminck (manager ActiZ) en Michel Donners (CNV).

Na een crisisberaad van de FNV in Dalfsen werd Klijnsma ruim een maand geleden gevraagd om de hervorming van de FNV te leiden. Het verzoek kwam van PvdA-prominent Han Noten en voormalig SER-voorzitter Herman Wijffels, de twee ‘verkenners’ die in oktober vorig jaar waren aangesteld om de bestuurscrisis binnen de FNV in kaart te brengen.

De grootste vakcentrale van Nederland (1,4 miljoen leden) kampt met een gebrek aan individueel leiderschap en gebrek aan organisatievermogen, zo rapporteerden Noten en Wijffels in november. Tijdens de onderhandelingen over het pensioenakkoord stonden de vakcentrale en de grootste van de negentien FNV-bonden, FNV Bondgenoten, vorig jaar lijnrecht tegenover elkaar. Zowel Bondgenoten als Abvakabo zegden het vertrouwen in FNV-voorzitter Agnes Jongerius op.

Klijnsma heeft de tijd genomen om de functie te overwegen, erkende ze vanochtend tijdens een persconferentie. In tegenstelling tot de andere kwartiermakers heeft Klijnsma geen werkervaring binnen de vakbonden. Ze noemde zichzelf „van oudsher geen vakbondsmeisje”. „Ik stond in eerste instantie niet te popelen toen Han Noten me vroeg, maar ik ben gaandeweg enthousiast geworden”, aldus de oud-staatssecretaris. Als voorwaarde heeft Klijnsma onder meer volledige loyaliteit van de 19 FNV-voorzitters geëist. Formeel moeten die voorzitters vanmiddag nog instemmen met haar aanstelling tijdens de federatieraad.

De Nieuwe Vakbeweging moet onder meer een oplossing bieden voor de onderlinge concurrentie tussen negentien FNV-bonden. Ook wordt de beweging georganiseerd naar duidelijk herkenbare sectoren en beroepen om meer aansluiting te vinden bij (potentiële) leden.