Klijnsma bouwt vervanger FNV op, vóór zomer Nieuwe Vakbeweging

“Een fantastisch mooie ploeg”, zei Jetta Klijnsma over de mensen met wie ze binnen 3,5 maand een conceptplan moet klaar hebben. Foto NRC / Vincent Mentzel

Oud-staatssecretaris Jetta Klijnsma is gevraagd om die nieuwe organisatie op te bouwen die de FNV moet vervangen. Het Tweede Kamerlid van de PvdA wil deze Nieuwe Vakbeweging zoals verwacht nog voor de zomer ‘dopen’.

De FNV, met 1,4 miljoen leden de grootste vakcentrale in Nederland, hoopt in de Nieuwe Vakbeweging een oplossing te vinden voor de interne meningsverschillen en ongelijke machtsverhoudingen tussen de negentien FNV-bonden.

‘Rond mei conceptplan, voor de zomer congres Nieuwe Vakbeweging dopen’

PvdA-senator Han Noten en CDA-prominent Herman Wijffels kregen de voorzitters van die bonden eind vorig jaar op één lijn met hun voorstel om de vakcentrale te reorganiseren een nieuwe beweging. De twee houden sindsdien een vinger aan de pols bij de FNV-top over de voortgang.

Noten en Wijffes presenteerden vanmiddag het team van Jetta Klijnsma dat is gevraagd om die nieuwe organisatie op te bouwen. Ze zal worden bijgestaan door Marjan van Noord, Frank Bluiminck, Michel Donners, Tuur Elzinga. Allen hebben volgens Noten ‘hun sporen verdiend’ binnen de vakbeweging.

“Een fantastisch mooie ploeg”, vond Klijnsma. Ze gaf aan op 1 mei een conceptplan te willen presenteren en dan nog ‘voor het zomerreces’ op een congres de Nieuwe Vakbeweging te ‘dopen’.

Geen plek voor Jongerius, maar toch ‘zeer blij’

Ook Agnes Jongerius, de bekritiseerde voorzitter van de ‘oude’ FNV, was aanwezig. Voor haar is in de Nieuwe Vakbeweging geen plaats. Ze zei ‘zeer blij’ te zijn met het advies van Noten en Wijffels.

John Kerstens wordt genoemd als toekomstig voorzitter van de Nieuwe Vakbeweging. Hij speelde als voorzitter van FNV Bouw een belangrijke rol bij de onderhandelingen over het pensioenakkoord. Kerstens werd al regelmatig genoemd als leider van de nieuwe FNV. Zaterdag zei hij hierover in NRC Handelsblad:

“Ik ben erg blij dat ik mijn steentje heb kunnen bijdragen aan verbetering van het pensioenakkoord en het voorkomen van een scheuring binnen de FNV. Er breekt een interessante tijd aan. Willen we als vakbond invloed blijven uitoefenen, dan moeten we vernieuwen. Daar blijf ik graag bij betrokken. (…) Aan speculeren over wie de leider van de nieuwe vakbeweging moet worden, doe ik niet. Het laatste wat je moet doen is jezelf als kroonprins bombarderen. Maar ik sluit ook niets uit.”

    • Jules Seegers