Kiest je lijf een dag uit om veel te poepen?

Anne-Marie Philipsen uit Utrecht schrijft dat ze eens in de zoveel tijd relatief veel ontlasting heeft. Een vriendin herkende het probleem. Philipsen vraagt zich dan ook af: bestaat er zoiets als een periodieke opschoning van de darmen?

Eén vaste dag waarop de endeldarm overuren draait? „Nonsens en medisch niet onderbouwd”, zegt internist P.M. Elte van het Amsterdamse Boerhaave Medisch Centrum. „Er is geen organische klok voor opschoning van de darmen.”

Door het westerse eetpatroon ziet Elte wel een veel voorkomend probleem: spastische darmen. „De klachten variëren van obstipatie (verstopping) tot hevige diarree. Buikkrampen zijn daarbij niet ongewoon.”

Volgens Elte heeft veel ontlasting op één dag eerder te maken met een slecht voedingspatroon dan dat er sprake is van een medisch fenomeen. „Darmen kunnen gevoelig reageren als je bijvoorbeeld drie koppen koffie achter elkaar drinkt.”

Paul Fockens, maag-darm-leverarts bij het AMC, sluit een periodieke opschoning ook uit. „Van mond naar dunne darm duurt ongeveer zes uur. Hierna gaat het voedsel door de dikke darm en endeldarm naar het toilet. Dit kost 24 tot 72 uur.”

Ophoping van ontlasting in de darmen is uitgesloten. „Sommige klinieken spoelen je darmen, omdat er zogenaamd ontlasting achterblijft.” Boerenbedrog, zegt hij. „Daar is helemaal geen ruimte voor. Je moet de darmen zien als een lange slang, een afvoersysteem van een gootsteen onder het aanrecht.” Waarom Philipsen veel ontlasting op één dag ervaart? „Misschien iets verkeerds gegeten, dan komt er extra druk van bovenaf.”

Eten, niet onbelangrijk. Alles valt of staat met het aantal voedingsvezels dat een mens per dag eet, zegt Yvette Bruinsma, gezondheidsvoorlichter van de Maag Lever Darm Stichting. „Vezels nemen vocht op: ze werken als een spons, wat de werking van de darmen bevordert.”

Naast de vezelrijkheid van het voedingspatroon hebben ook spanning en stress invloed op de stoelgang. „Extra lichaamsbeweging beïnvloedt de darmen. Veel drinken en meer ontspanning ook. Een verandering in het voedingspatroon of vet eten kan soms prikkelend werken.” Maar een periodieke opschoning van de darmen, daar gelooft ze niet in.

Sjaak van de Groep

    • Sjaak van de Groep