Joran van der Sloot naar strengere gevangenis

Van der Sloot is overgebracht naar de Piedras Gordas-gevangenis.

. Joran van der Sloot moet zijn gevangenisstraf van 28 jaar uitzitten in een andere gevangenis. Dat bevestigt de advocaat van de familie Flores, Edward Alvarez. Na zijn veroordeling is Van der Sloot naar de Piedras Gordas-gevangenis gebracht. De gevangenis heeft een strenger regime dan de Miguel Castro Castro-gevangenis waar Van der Sloot tot zijn veroordeling verbleef.

Voor de veroordeling van Van der Sloot klaagde de vader van het slachtoffer over de privileges die de moordenaar van zijn dochter in zijn cel in de Miguel Castro Castro-gevangenis zou hebben. Zo zou hij via zijn telefoon toegang tot internet hebben. Ook zou hij in zijn cel een grote televisie en een blu-rayspeler hebben, meldde het Peruaanse televisieprogramma A Las Once. Het programma claimt de iPhone van Van der Sloot in bezit te hebben waaruit dat zou blijken.

De zwaarbewaakte Piedras Gordas-gevangenis ligt in het uiterste noorden van de Peruaanse hoofdstad Lima. Hoewel het om de modernste gevangenis in Peru zou gaan is de instelling al in opspraak geraakt, omdat er onder meer sprake zou zijn van drugshandel.

Joran van der Sloot werd vrijdag door de Peruaanse rechtbank veroordeeld tot 28 jaar cel voor het vermoorden en beroven van de 21-jarige Stephany Flores op 30 mei 2010. Dat de straf twee jaar lager uitvalt dan de eis komt doordat Van der Sloot relatief jong was ten tijde van het delict. De rechtbank zegt dat Van der Sloot op 10 juni 2038 de gevangenis uit mag, op voorwaarde dat hij dan de bijna 60.000 euro schadevergoeding heeft betaald aan de familie van het slachtoffer. Bij goed gedrag kan hij in aanmerking komen voor vervroegde invrijheidsstelling. (NRC)