Huta Galung en Rus verliezen in eerste ronde op Australian Open

Arantxa Rus en Jesse Huta Galung zijn de eerste ronde van de Australian Open niet doorgekomen. De twee Nederlandse tennissers werden vandaag op de openingsdag van het grandslamtoernooi in Melbourne uitgeschakeld. Rus verloor van Lesia Tsoerenko uit Oekraïne en Huta Galung legde het af tegen de Argentijn Carlos Berlocq.

Komende nacht (Nederlandse tijd) komen de laatste twee Nederlandse tennissers in actie in de eerste ronde. Bij de mannen treft Robin Haase, net als vorig jaar toen hij in de derde ronde werd uitgeschakeld, het Amerikaanse servicekanon Andy Roddick. Bij de vrouwen speelt Michaëlla Krajicek tegen de Duitse Kristina Barrois.

De nederlagen van Rus en Huta Galung zijn typerend voor hun carrières. Beide profs slaagden er dusver niet in voor langere tijd een positie in de tophonderd vast te houden. Grilligheid is kenmerkend voor beide loopbanen. Zo verraste Rus vorig jaar de tenniswereld met een zege tegen Kim Clijsters op Roland Garros. Vandaag ging ze in twee sets (7-6 en 6-1) ten onder tegen Tsoerenko, die 34 plaatsen lager dan zij staat op de wereldranglijst.

Rus wist in de eerste set nog wel een achterstand van 4-1 goed te maken, maar verloor de tiebreak. In de tweede set brak de Nederlandse meteen door de opslag van haar tegenstandster heen, maar Rus won daarna geen game meer. Ze reageerde na afloop teleurgesteld. „Dit is heel erg balen. Hier ben ik nog wel even ziek van", was de harde conclusie na haar verloren partij tegen persbureau ANP.

Huta Galung is al jaren met vallen en opstaan bezig om door stoten naar de beste honderd mannelijke tennissers van de wereld. De Nederlander wist zich via het kwalificatietoernooi te plaatsen voor de Australian Open en maakte vandaag zijn debuut in het hoofdschema van Melbourne. Vooraf had hij zichzelf goede kansen toegedicht tegen de Zuid-Amerikaanse gravelspecialist.

Huta Galung begon sterk en won de eerste set met 6-2, maar viel daarna ver terug en verloor drie sets op rij. Huta Galung kwam nooit verder dan de eerste ronde op een grandslamtoernooi. Ook op Roland Garros in 2008, Wimbledon in 2010 en de US Open vorig jaar was de eerste ronde zijn eindstation. Huta Galung komt mogelijk in aanmerking voor een wildcard voor het ATP-toernooi van Rotterdam, volgende maand.