Golden Globes voor Clooney en Streep - Modern Family en Homeland winnen

Beste actrice in een speelfilm werd Meryl Streep voor haar vertoling van Margaret Thatcher. Foto AP / Mark J. Terrill

George Clooney en Meryl Streep hebben vannacht Golden Globes gewonnen voor hun acteerprestaties. Streep won het gouden beeldje voor haar vertolking van Margaret Thatcher in The Iron Lady. Clooney kreeg de onderscheiding voor zijn rol in de film The Descendants, die ook de prijs voor beste drama won.

De Franse film The Artist won de prijs voor beste komedie, beste acteur Jean Dujardin en beste muziek. Martin Scorsese ontving de Golden Globe voor beste regisseur voor zijn avonturenfilm Hugo en Woody Allen won voor het scenario van zijn komedie Midnight in Paris. Het beeldje voor beste animatiefilm ging naar Steven Spielbergs voor zijn Kuifje-film The Adventures of Tintin: The Secret of the Unicorn.

Trailer van The Artist:
http://youtu.be/Tl7vP3ndik0

‘Marilyn Monroe’ wint

Michelle Williams nam het beeldje mee naar huis voor haar rol als Marilyn Monroe in de film My Week With Marilyn. De Canadese acteur Christopher Plummer won een Golden Globe voor zijn bijrol in de komedie Beginners en Octavia Spencer kreeg de prijs voor beste bijrol in het drama The Help.

Madonna won een Golden Globe voor haar nummer Masterpiece uit het drama W.E. dat de popster regisseerde. Angelina Jolie zag de Golden Globe voor beste buitenlandse film aan haar neus voorbij gaan. De actrice was genomineerd voor haar regiedebuut In the Land of Blood and Honey, maar de prijs ging naar de Iraanse filmmaker Asghar Farhadi voor zijn drama A Separation.

Modern Family, Downton Abbey en Homeland winnaars bij tv-series

Modern Family heeft vannacht de Golden Globe gewonnen voor beste komedieserie en Homeland kreeg het beeldje voor beste dramaserie. Het Britse kostuumdrama Downton Abbey sleepte de prijs voor beste miniserie in de wacht.

Trailer seizoen 2 van Downton Abbey:

Een grote winnaar op tv-gebied bleef bij de 69e uitreiking van de Golden Globes, na de Oscars de meest prestigieuze film- en televisieprijs in Amerika, uit. Actrice Claire Danes won haar derde Globe voor haar hoofdrol in Homeland. De Britse actrice Kate Winslet mocht ook haar derde beeldje ophalen voor haar hoofdrol in de miniserie Mildred Pierce.

Friends-acteur Matt LeBlanc ontving zijn eerste Golden Globe voor zijn rol in de tv-komedie Episodes en Frasier-acteur Kelsey Grammer won de prijs voor zijn hoofdrol in het tv-drama Boss. Ook de populaire tv-serie Game of Thrones, waarin later dit jaar ook Carice van Houten te zien zal zijn, sleepte een Globe in de wacht: acteur Peter Dinklage won voor zijn bijrol in de serie.

De Golden Globes werden voor de 69e keer uitgereikt in Los Angeles. De presentatie was voor de derde keer op rij in handen van de Britse komiek Ricky Gervais.

    • Jules Seegers