Gesjoemel met dure bakstenen

Amsterdam 11-10 2011 KPMG Foto NRC H'Blad Maurice Boyer

De slag om NederlandNed. 2, 20.20 - 20.50 uur

Voor desolate kantorenwijken of uitgestorven winkelcentra hoef je niet naar landen met een vastgoedzeepbel als Ierland en Spanje. Ook in Nederland neemt de leegstand soms deprimerende vormen aan. Wat is er met ons land gebeurd?, vragen journalisten Teun van der Keuken, Roland Duong en Andrea van Pol zich af in het nieuwe programma ‘De slag om Nederland’.

Duong en Van der Keuken zijn bekend als de zuigende journalisten die in Keuringsdienst van Waarde levensmiddelenfabrikanten achtervolgden. Nu duiken ze met campagnejournalistiek in de wereld van bakstenen: „Wij gaan Nederland teruggeven aan de Nederlanders”.

Volgens goed populistisch gebruik schetsen de makers een romantisch beeld van het verleden. De eerste aflevering wordt pas interessant als de makers gaan uitzoeken hoe het mis is gelopen. Als eerste case nemen ze de verhuizing van accountants- en adviesbureau KPMG, binnen Amstelveen in 2010. Het oude gebouw, 50.000 vierkante meter, staat nog steeds leeg. Het nieuwe gebouw prijst KPMG zelf aan als ‘het meest duurzame kantoorgebouw van Nederland’.

Een oud-wethouder vertelt waarom hij toestemming heeft gegeven. Vastgoedexperts leggen uit via welke truc de verhuizing financieel lucratief was. Onduidelijk blijft echter wat er voor KPMG aan de strijkstok is blijven hangen. Dat is een onbevredigend einde. We gaan erop door, zeggen de makers. Een goed idee.

Daan van Lent

    • Daan van Lent